31 mei = Werelddag zonder tabak

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Toch levert het veel op. Daar kan Wim van meespreken.

Wim (34 jaar): “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit zou stoppen met roken. Ik ben ondertussen twee maanden gestopt.”

“Het begon eigenlijk als een stomme weddenschap. Ik ben een hevige voetbalfan en sprak met een vriend af dat ik niet meer zou roken tot onze club won. De eerste dagen zag ik echt af en was ik niet te genieten. Ik moest ook veel hoesten. Maar eigenlijk vrij snel, na een paar dagen, smaakte mijn eten beter en kon ik beter ademen. En dat ging eigenlijk altijd maar vlotter. Ik raakte beter de trap op, ik rook niet meer naar sigaretten … En mijn portemonnee is ook tevreden, want het is natuurlijk een pak goedkoper om niet te roken.”

“Om eerlijk te zijn, heb ik het niet helemaal alleen gedaan. Mijn vrouw had een folder mee over rookstopbegeleiding bij een tabakoloog. In het begin had ik er niet veel vertrouwen in, maar nadien vroeg ik me af waarom ik niet veel eerder naar zo'n tabakoloog was gestapt.”

Vanaf 1 januari 2017 betalen Vlamingen enkel nog het remgeld bij de tabakoloog. De Vlaamse overheid betaalt de rest. Wil je ook stoppen met roken? Lees meer op www.vigez.be/stoppenmetroken of bel gratis naar Tabakstop (0800 111 00).