Afvalwater huishoudens Zandvoorde wordt nu gezuiverd

afbeelding pijl in roosZandvoorde - Vanaf dinsdag 30 maart 2021 wordt het afvalwater van de bewoners uit de dorpskern van Zandvoorde gezuiverd in de nagelnieuwe, kleinschalige waterzuiveringsinstallatie (KWZI) in de Komenstraat. De pers ging ter plaatse een kijkje nemen.

De installatie zuivert in eerste instantie het afvalwater van 200 inwonersequivalenten in Zandvoorde (*), de gemiddelde hoeveelheid afvalwater die 200 personen per dag produceren. Op termijn komen er nog eens 100 inwonersequivalenten bij op deze installatie. Deze omschakeling heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de waterlopen en de natuur in deze omgeving.

Aquafin N.V. zorgde voor de financiering en aanleg van de waterzuiveringsinstallatie en een vuilwaterleiding vanuit de Zandvoordse dorpskern naar de KWZI. Zij blijven ook dit station beheren. De investering voor het verzamelen en afvoeren van het afvalwater naar de zuiveringsinstallatie gebeurt door de gemeente Zonnebeke. Het gemeentebestuur legt een gescheiden rioleringsstelsel aan in het centrum van Zandvoorde, een inversteringsproject dat gestart is in oktober 2019 en tegen het bouwverlof van dit jaar zal klaar zijn. De totale kostprijs hiervan bedraagt 2,4 miljoen euro.

De waterzuiveringsinstallatie in de Komenstraat is een kleinschalige vorm van een klassieke waterzuivering in combinatie met een rietveld. Het afvalwater wordt eerst mechanisch ontdaan van alle onzuiverheden en dan gezuiverd in een beluchtingstank. Daarna loopt het naar een nabezinktank waarin het slib bezinkt. Het gezuiverde afvalwater stroomt via een overloop door een rietveld voor extra zuivering. Via een leiding belandt het propere water in de baangracht en stroomt het verderop naar de Kasteelbeek.

(*) Volgende straten in Zandvoorde zijn aangesloten op de waterzuiveringsinstallatie: Gaverstraat, Kortestraat, Houtemstraat, Zandvoordeplaats, Zandvoordestraat, Kruisekestraat en Zillebekestraat.
 
KWZI
KWZI

 

Meer info? Dienst infrastructuur, 051 68 03 84, filip.carrein@zonnebeke.be