Ga 'Zonneland' achterna en krijg tot 5000 euro voor jouw groen initiatief!

Het Landschapsfonds Westhoek beloont opnieuw crowdfundingsacties voor groene initiatieven. Heb jij een voorstel of zit je op een idee te broeden? Een buurttuin uitbreiden, een groen speelelement om de hoek, een vlindertuin aanleggen, een boomgaard of klein bosje aanplanten…? Meld je voor 25 augustus aan en maak kans op een bijdrage tot € 5000.

Project Zonneland in Zonnebeke slaagde vorig jaar in haar opzet
Vorig jaar lanceerde het landschapsfonds voor het eerst een oproep. Zeven projecten werden geselecteerd en allen slaagden ze in hun opzet. Nele Lemaire en Jimmy Remmery stelden via dit project hun tuin open voor iedereen in Zonnebeke, ze richtten ‘Zonneland’ op. “Veel mensen in ons dorp hebben een klein tuintje, velen hebben er ook helemaal geen. Zelfs wie wel een tuin(tje) heeft, wil misschien wel eens een babbeltje slaan of een balletje werpen, een pruimpje plukken of verpozen aan de waterkant. Daarom wilden we graag onze tuin in hartje Zonnebeke openstellen voor iedereen door het openen van ‘Zonneland, de tuin voor iedereen!’. We zamelden maar liefst 7965 euro in! 3750 euro daarvan werd gesponsord door het Landschapsfonds. Een fantastisch resultaat.” aldus Nele.

“Het geld werd gebruikt om fruitbomen te planten, speeltoestellen en bakjes te plaatsen, een petanqueplein aan te leggen, enzovoort. Zo kan de buurt gratis fruit komen plukken: als snoepje tussendoor, een fruitige verfrissing en misschien groeit er ooit wel zoveel dat er confituur van kan gemaakt worden. Ook hebben we een kruidentuin, een vlindertuin en een bijenhotel aangelegd. Dat zal de vlinder- en bijenpopulatie helpen groeien en voortbestaan. Mensen samenbrengen was en is nog steeds ons doel. Een rustpunt en een ontmoetingsplaats creëren voor buurtbewoners, schoolklasjes, mensen uit de appartementen, rusthuisbewoners, fietsers en wandelaars zonder of met hond: iedereen is welkom in de tuin om even te verpozen op de rustbanken, te snoepen van het fruit, een balletje te werpen op het petanquebaantje, wat te ravotten op de kleine kinderspeeltuigjes”.

Heb jij dus net als Nele en Jimmy een voorstel waar je graag mee wilt uitpakken? Ga dan aan de slag!

Hoe ga je te werk?
1. Maak een campagnepagina aan voor 25 augustus 2019.
2. Binnen de week krijg je feedback van het Regionaal Landschap Westhoek.
3. Op dinsdagavond 3 september woon je samen met de andere deelnemers een workshop bij om vlot en efficiënt je crowdfundingcampagne op te zetten. Bij crowdfunding spreek je je eigen netwerk aan om te investeren in jouw project.
4. Uiterlijk 15 september beslist de jury of je al dan niet een bijdrage vanuit het Landschapsfonds Westhoek ontvangt.
5. Vanaf oktober loopt de crowdfunding. Wanneer je alle centen verzameld hebt, kun je met jouw groen initiatief aan de slag!

Lees alle info via www.rlwesthoek.be/landschapsfonds of contacteer het Regionaal Landschap Westhoek via nele.saint-germain@rlwesthoek.be of 0471 42 22 09.

Het Landschapsfonds Westhoek is een initiatief van het Regionaal Landschap Westhoek, de provincie West-Vlaanderen, het Streekfonds West-Vlaanderen, het crowdfundingplatform Voor je Buurt en wordt gesteund door het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij.