Maart, de maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe van je 50e tot en met je 74e elke twee jaar de stoelgangtest.

buiksprekenIn oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek moedigt mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

 

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? Dat kan heel eenvoudig online en mobiel via:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app 'itsme' gebruiken.

In Zonnebeke liet 67,4% van de mannen en vrouwen van 53* tot en met 74 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de deelname in onze provincie.

We zijn als gemeente trots op dit cijfer en streven ernaar om dit gunstige cijfer te behouden en zelfs nog te verhogen in de toekomst. Daarom een warme oproep aan alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker.

*53 jaar omdat dit cijfers van 2018 zijn

 

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts.

Meer info? Centrum voor Kankeropsporing, gratis nummer 0800 60160, info@bevolkingsonderzoek.be, dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

bevolkingsonderzoekLogo