Mei = maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

De beste bescherming tegen baarmoederhalskanker? Je preventief laten testen en de kanker in een vroege fase opsporen! Laat daarom elke drie jaar een uitstrijkje nemen tussen 25 en 64 jaar.

Goed nieuws! Baarmoederhalskanker is op te sporen via uitstrijkje om de drie jaar
Dat geldt ook voor de stadia die baarmoederhalskanker voorafgaan. In die voorstadia is de ziekte nog heel beperkt. Er is dan nog geen kanker. Een eenvoudige behandeling is vaak genoeg. Wordt een voorstadium niet behandeld, dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel tien tot vijftien jaar duren.

De tijd vliegt: drie jaar is zo voorbij
Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Vanaf 1 mei kun je jezelf ook inschrijven via baarmoderhalskanker.bevolkingsonderzoek.be om een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Nagaan wanneer je jouw laatste uitstrijkje hebt laten nemen? Dat kan makkelijk via het gratis software-systeem ‘Patient Viewer’ op www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en de pincode nodig.

Moeders en dochters
Op 14 mei is het moederdag. Stuur jouw mama die dag een videoboodschap op supermamas.be. Zo stuur je haar niet enkel jouw persoonlijke wensen, maar ook een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
De Vlaamse overheid biedt alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker     veroorzaakt. Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger dan 19 zijn, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De artis kan het vaccin dan toedienen.

[W www.bevolkingsonderzoek.be | E info@bevolkingsonderzoek.be | T 080 06 01 60]