Operatie Proper - schooljaar 2019-2020

Nadat we vorig jaar 25 scholen en verenigingen mochten bedanken voor hun inzet met een beloning van samen 20.607 euro, gingen we dit jaar van start met 45 inschrijvingen voor Operatie Proper. Operatie Proper is een project vanuit de Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van OVAM, Fost Plus en de VVSG. Zij zetten verschillende acties op en geven zo uitvoering aan het beleid rond zwerfvuil en sluikstorten. Operatie Proper is één van deze acties waarbij scholen en verenigingen aangemoedigd worden om enerzijds hun terreinen proper te houden en anderzijds zelf na te denken over hoe zwerfvuil kan vermeden worden.

Vanuit MIROM Roeselare worden de scholen en verenigingen op de goede weg gezet en begeleid doorheen het project. De ondersteuning aan de scholen en verenigingen bestaat in een bezoek aan elke nieuwe deelnemende school of vereniging waarin het project verder geduid wordt met behulp van een informatieve bundel.

Ondanks dit toch wel vrij bizar schooljaar, slaagden 41 deelnemers erin om hun actieplan tot een goed einde te brengen wat ervoor zorgt dat we een beloning van in totaal 33.978 euro kunnen verdelen aan de deelnemers.

In Zonnebeke mogen we drie lagere scholen en een vereniging bedanken voor hun inzet. Het gaat om volgende deelnemers:

  • Vrije Basisschool De Biesweide: 885 euro
  • Vrije Basisschool De Fontein: 855 euro
  • Vrije Basisschool De Wijzer: 900 euro
  • Chiro Beselare 750: euro

Bij deze deelnemers werden verschillende acties ondernomen in het kader van Operatie Proper. Zo zorgde Chiro Beselare dat de vuilnisbakken op de juiste plaats staan met de juiste sorteersticker. In Vrije Basisschool De Biesweide zet meester Carlos zich in op de strijd tegen zwerfvuil: op weg van en naar school ruimt hij telkens zwerfvuil op. Dit brengt hij mee naar de school en bespreekt dit met de leerlingen om hen zo bewust te maken dat dit niet kan. In Vrije Basisschool De Wijzer werd een bezoek van de compostmeester ingepland en werd nog ijverig opgeruimd, zelfs tijdens coronatijden. Ook in Vrije Basisschool De Fontein werd in deze bizarre periode opgeruimd. Daar werd ook een opruimplan opgesteld en werden leerlingen aangemoedigd om drinkflessen mee te nemen die ze kunnen vullen aan de waterfonteintjes op de speelplaats. Chapeau! Om hen te bedanken voor hun inzet, verdienen zij een beloning van 3.390 euro.

Nog een warme oproep om als school of vereniging zich opnieuw in te schrijven voor volgend schooljaar. De inschrijvingen zijn reeds van start gegaan en lopen tot eind januari 2021. Scholen/verenigingen die eerder deelnamen, kunnen dat opnieuw en kunnen de beloning opnieuw verdienen.

foto

Meer info? Milieudienst, 051 48 00 74, mileu@zonnebeke.be, mirom.be