Voorloper Zonnebeke zet verder in op ‘verledding’

pijl in roosTegen 2030 moet alle conventionele openbare verlichting in Vlaanderen, zoals bijvoorbeeld gloeilampen, vervangen worden door ultrazuinige ledverlichting. Dit moet niet alleen het energieverbruik en de bijhorende energiekost fors doen dalen, het zal ook de CO2-uitstoot aanzienlijk doen verminderen.

Zonnebeke speelt hierin een voortrekkersrol. Sinds februari 2020 is daar de ‘verledding’ al ingezet, als eerste West-Vlaamse gemeente. Het totale project is een tienjarenplan. Elk jaar worden een aantal straten in de gemeente aangepakt. Zo werd in 2020 reeds alle verlichting in deelgemeente Zandvoorde en een groot deel in deelgemeente Geluveld vervangen door ledverlichting.

De gemeente is voor dit project in zee gegaan met distributienetbeheerder Fluvius. Zij beschikken immers over een jarenlange ervaring en expertise. De ‘verledding’ betreft niet louter het vervangen van de lampen door ledverlichting, maar gaat veel verder. Alle verlichtingsarmaturen worden immers vervangen door interactieve toestellen die op termijn individueel en vanop afstand kunnen aangestuurd worden. Zo kunnen bepaalde straten of gedeelten van straten, pleinen of monumentverlichting individueel gedoofd of gedimd worden of kunnen brandprogramma’s en storingen eenvoudig en vanop afstand geprogrammeerd of geregistreerd worden.

Eind februari start de volgende fase van de ‘verledding’ in Zonnebeke met de vervanging van de armaturen in de ’s Graventafelstraat, Grote Roeselarestraat en gedeelten van de aanpalende straten in Passendale. Later dit jaar volgt het deel van de Menenstraat buiten de bebouwde kom in Geluveld.

In 2022 staan de Westrozebekestraat, Molenstraat, Passendalestraat, Beselarestraat de Wervikstraat en gedeelten van de aanpalende straten op de planning.

Tijdens de uitvoering van deze aanpassingswerken is er in de desbetreffende straten een beperkte hinder mogelijk.

Meer info? Dienst infrastructuur, nutsvoorzieningen, 051 68 03 87, infrastructuur@zonnebeke.be

ledverlichting