Zomeren in Zonnebeke

Zonnebeke —  Zonnebeke zet deze zomer in op zijn traditionele toppers én voegt daar dit jaar met de Parkiesconcerten een klepper van formaat aan toe. Als gekende fiets- en wandelbestemming werkte de gemeente opnieuw een aantal leuke formats uit. Op een creatieve manier ontdek je zo de streek en zijn bewoners. Hoogtepunt deze zomer worden de vrijdagavonden in het kasteeldomein. Vlaamse en buitenlandse artiesten komen wekelijks gratis optreden in de groene parel van deze bruisende Westhoekgemeente. 

Klassiekers scoren altijd

Als typische plattelandsgemeente staat Zonnebeke bekend om zijn prachtige landschappen: bossen, uitgestrekte velden, onverharde paden, West-Vlaamse ‘boerewegeltjes’; Kortom, een favoriete bestemming voor fietsers en wandelaars!
Het WOI-verleden neemt bezoekers terug mee in de geschiedenis. De Dienst Toerisme verwerkte dit klassiek aanbod in een aantal formats waarbij je op een creatieve manier geniet van de streek:
 

Een zomer vol verhalen

Zonnebeke heeft een echte verteltraditie. Die begon, zoals elk goed verhaal, lang geleden, zelfs nog in de vorige eeuw. Tegen de trend van alle digitale geweld of flitsende effecten in, wilden Zonnebeke en Langemark-Poelkapelle hun inwoners verwennen met verhalen. Gewoon live verteld op een aparte locatie, al dan niet ondersteund door een muzikant. Zo ontstond een traditie, die de naam KLAPZ! kreeg. KLAPZ! trotseerde, op zijn kleinschalige manier, corona en staat klaar voor een nieuwe zomer vol verhalen en muziek.

Het bankje

De podcast ‘Het Bankje’ brengt theater en kunst op een laagdrempelige manier tot bij jou: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje in Groot-Zonnebeke, scant een QR-code en bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit.

Zomer for kids

Nu de zomer aangebroken is, kijken opnieuw heel wat kinderen uit naar de speelpleinwerking. Ravotten op het lokale speelplein met kameraadjes uit de buurt is in Groot-Zonnebeke al een hele tijd een succesformule. Samen met BKO ’t Bondgenootje en het aanbod van de sportkampen, zorgt de speelpleinwerking dat kinderen de hele zomer kunnen genieten van speelse en creatieve opvang. Het dagelijks aanbod wordt aangevuld met activiteiten waar het hele gezin aan kan deelnemen.

Parkies

In juli en augustus slaat het festival Parkies acht keer haar tenten op in het kasteeldomein van Zonnebeke. Het gratis muziekfestijn zocht nog naar een groene locatie in de Westhoekregio en scoort met het kasteeldomein een primeur. Voor het eerst ontvangt Zonnebeke een evenement van deze grootorde op haar kasteeldomein.

 

Traditionele afsluiter van de zomer: Zonnebeke Feest

Elk jaar viert Zonnebeke het eind van de zomer met muziek, kermis en gezellig samenzijn. Ook dit jaar kun je in en rondom het binnenplein van het kasteeldomein genieten van Zonnebeke Feest!

doorlopend: kermis in het dorp

10 uur: opening Tuutjesboom

14 - 17 uur: boekenkaftdag in de bib

15 uur: Zonnebeeks kampioenschap loopfietsen

16 uur: familievoorstelling De Planken
17 – 20 uur: straatanimatie
20 – 22.30 uur: muzikale optredens
22.30 – 23.00 uur: vuuranimatie
23.00 uur: vuurwerk/lichtshow

doorlopend: randanimatie, foodtruckfestival en kermis in het dorp