16 leden voor de Zonnebeekse kindergemeenteraad verkozen

Zonnebeke – De gemeente wordt vanaf september 2024 mee bestuurd door 16 kersverse leden van de nieuwe kindergemeenteraad. Zij vormen de stem van de jongste inwoners. Een veilige schoolomgeving wordt alvast een prioriteit op hun agenda.

10- en 11-jarigen aan zet

Na uitvoerig campagne te voeren, werden 16 van de 28 kinderen op 12 juni verkozen tot lid van de nieuwe kindergemeenteraad in Zonnebeke. Deze raad bestaat uit kinderen uit het 4de en 5de leerjaar.

Kinderburgemeester Britt Veryser (5e leerjaar) uit Beselare zit vanaf september een gloednieuw bestuursorgaan voor. Ze komen drie tot vier keer per jaar samen om het standpunt van hun leeftijdsgenoten te verdedigen.

Er werden vijf schepenen verkozen met elk hun bevoegdheid:

  1. Leefomgeving: Louis Hoorelbeke (5e leerjaar) uit Zonnebeke.
  2. Sport, spel en plezier: Warre Van der Meulen (5e leerjaar) uit Passendale.
  3. Veiligheid: Sterre Verfaillie (5e leerjaar) uit Zonnebeke.
  4. Natuur: Renée De Coninck (5e leerjaar) uit Passendale.
  5. Welzijn: Lauren Callemein (4e leerjaar) uit Zonnebeke.

De raad wordt ten slotte aangevuld met tien raadsleden: Iben Coopman, Briek Thieren, Robyn Ghillemijn, Luciano Verfaillie, Liam Dewilde, Laura Delabre, Louise Lefever, Fiep Boutte, Henri Vandevoorde en Dylan Kindt.

250 stemmers

Op 12 juni was er een heus ‘stemfest’ in Jeugdcentrum De Moane. Iedereen was welkom om te spelen, dansen en ijsjes te eten. 250 kinderen van 6 tot 12 jaar die in Groot-Zonnebeke wonen of school lopen, brachten hun stem uit. De kandidaten met de meeste stemmen, werden verkozen.

De verkozenen werden ten slotte op 14 juni officieel aangesteld in de raadzaal van het gemeentehuis. De kinderen legden de eed af in handen van de burgemeester. Ze beloofden dat ze eerlijk en eervol zullen handelen in het belang van Zonnebeke. Hierna kregen ze hun medaille en werden ze officieel lid van de kindergemeenteraad.

Een veilige schoolomgeving

Acht studenten van Hogeschool VIVES uit Kortrijk realiseerden dit project in kader van hun bachelorproef. Het gemeentebestuur is enthousiast dat nu ook de kleinste inwoners van Zonnebeke meer inspraak krijgen en op een leerrijke manier kunnen bijdragen aan het besturen van de gemeente. Zaken die alvast op de agenda staan, zijn een veilige schoolomgeving, meer speelgelegenheden en meer vuilbakken in de parken.

Meer info? Jeugddienst, 051 48 00 64, jeugd@zonnebeke.be

kindergemeenteraad: 16 raadsleden waarvan 1 burgemeester en 5 schepenen
Laatste update: 18 juni 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon