Opgelet voor valse bankiers in Zonnebeke!

Eerste geval: valse bankiers bij je thuis

Je wordt opgebeld, zogezegd door de bank. Ze vertellen je dat er verdachte transacties naar het buitenland gebeuren op je rekening. Toevallig is er iemand van de bank in de buurt om je snel te helpen door te tonen hoe je je kaart moet blokkeren. Aan de telefoon krijg je de vraag of die persoon mag langskomen, zodat je geld zeker veilig is. Wanneer je instemt, komt er iemand langs die met een kaartlezer en je bankkaart aan de slag gaat, om je rekening te beveiligen. Ze nemen je kaart achteraf mee.

DIT ZIJN GEEN BANKIERS EN ZE HELPEN JE NIET. ZE STELEN JE GEGEVENS EN PLUNDEREN JE BANKREKENING.

Tweede geval: valse bankiers aan de telefoon met het nummer van een echte lokale bank

Oplichters bellen je op MET EEN NUMMER VAN EEN LOKALE BANK en vertellen je dat er verdachte transacties gebeuren op je rekening. Ze vragen je of ze je kunnen helpen via een bepaalde methode waarmee ze toegang krijgen tot je rekening. Ze kennen de laatste cijfers al van je rekeningnummer waardoor je het mogelijks vertrouwt.

Je ziet dus het echte nummer van een lokaal kantoor van bijvoorbeeld Belfius, BNP Parisbas, Axa, ING, Crelan… De oplichters gebruiken een programma dat een ander telefoonnummer toont dan waarmee ze bellen.

GA NOOIT IN OP DIT SOORT TELEFOONTJES.

Bel zelf je eigen bank en je eigen bankier op via het telefoonnummer dat je kent. Bekijk online je rekening en kijk zelf of er verdachte transacties gebeuren.

Verwittig vooral mensen die minder digitaal aangelegd zijn, zodat ze gewaarschuwd zijn.

Toch slachtoffer? Doe aangifte bij de politie.

Meer info? Politiezone Arro Ieper

Oplichting, ook in Zonnebeke: valse bankiers komen langs bij je thuis of bellen je op met het echte nummer van je bank, zogezegd om je te helpen maar ze plunderen je rekening.
Laatste update: 20 februari 2023
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon