Op 9 juni trekken we naar de stembus

2024 wordt een druk verkiezingsjaar. We trekken maar liefst twee keer naar de stembus, een keer in juni en een keer in oktober.

In totaal gaat het om vijf verkiezingen:

  • Op 9 juni 2024: Europese, federale en regionale verkiezingen.
  • Op 13 oktober 2024: gemeentelijke en provinciale verkiezingen.

Moet ik gaan stemmen?

Voor de verkiezingen op 9 juni ben je verplicht om te gaan stemmen. Kun je niet? Dan kun je een volmacht geven. Voor de verkiezingen van het Europees Parlement moeten ook jongeren, die op de dag van de verkiezingen 16 of 17 jaar zijn, verplicht stemmen. Dit is niet zo voor de andere verkiezingen.

Voor de verkiezingen op 13 oktober is er stemrecht: je mag gaan stemmen vanaf 18 jaar maar je moet niet.

Waar moet ik stemmen?

In Zonnebeke zijn de stembureaus in OC ’t Zonnerad, OC De Leege Platse, OC ’t Gelevelt, PC de Craeye en het woonzorgcentrum in Zonnebeke. Voor minder of niet-mobiele Zandvoordenaars rijdt een pendelbus. Meer informatie hierover krijgen de Zandvoordenaars via een persoonlijke brief.

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar het adres dat op je oproepingskaart staat. Dat is de locatie waar jij moet gaan stemmen. In een ander stembureau stemmen, is niet mogelijk.

De stembureaus zullen open zijn van 8 tot 14 uur.

Hoe stem ik geldig?

In Zonnebeke stem je op papier. Om geldig te stemmen, geef je een lijststem of een naamstem. Ofwel kruis je het vak bovenaan de lijst aan (lijststem), ofwel kruis je het vak naast de naam van één of meerdere kandidaten en/of opvolgers aan (naamstem). Als je zowel een lijststem als een naamstem geeft, dan telt enkel de naamstem.

Ik kan niet gaan stemmen

Kreeg je een oproepingsbrief om te gaan stemmen, maar kun je niet gaan? Geef dan gratis een volmacht aan iemand die in jouw plaats je stem uitbrengt. Je kunt een volmacht geven als je ziek bent, je moet werken, je verhindert bent door schoolactiviteiten, je een zelfstandig beroep uitoefent, je een schipper, markt- of foorkramer bent of als je op vakantie bent in het buitenland.

Vraag hier je volmachtformulier aan.

Meer info? Dienst burgerzaken, 051 48 00 75, verkiezingen@zonnebeke.be, zonnebeke.be, verkiezingen.fgov.be

Laatste update: 8 mei 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon