Persconferentie 11 december 2020

#ZonnebekeZorgt: een campagne vol warmte!

Het leven zoals we dat kenden, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet. Voor veel mensen gaat dat gepaard met onzekerheid, angst of stress. Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid maar heeft ook een grote impact op onze mentale gezondheid.

In de strijd tegen het coronavirus wil het gemeentebestuur van Zonnebeke met de campagne ‘#ZonnebekeZorgt’ alle inwoners die het moeilijk hebben zo goed mogelijk ondersteunen. Tijdens de donkerste periode van het jaar, richten we ons vooral op het mentaal welzijn.

De communicatie- en de sociale dienst hebben de handen in elkaar geslagen en willen mensen dichter bij elkaar brengen, vanop afstand. Vanaf 14 december vallen er bij alle inwoners vijf unieke wenskaarten in de brievenbus. Wenskaarten met beelden van verschillende lokale hobbyfotografen, die we speciaal lieten ontwikkelen voor de campagne. Hiermee wil het bestuur de inwoners aanmoedigen om een woord van liefde of vriendschap aan elkaar te bezorgen. De kinderen van de buitenschoolse kinderopvang ‘t Bondgenootje gaan ook aan de slag en tekenen zelfgemaakte kaartjes voor al wie een opkikkertje kan gebruiken. Op zonnebeke.be vind je het sjabloon terug, zodat je thuis ook met je eigen kinderen een leuke wenskaart kunt knutselen. Steek deze in de brievenbus van een buur, een goeie vriend of een familielid dat je al even niet meer hebt gezien.

Daarnaast breidt ook het Zorgnetwerk Zoë hun werking uit. Het zorgnetwerk schakelt vrijwilligers in om boodschappen te doen, mensen te vervoeren of een verjaardagsbezoekje te brengen. Daarnaast organiseren ze een dorpsrestaurant en bellen ze regelmatig mensen op die nood hebben aan een luisterend oor. Net dat luisterend oor is in deze tijden zo belangrijk. Daarom zullen de vrijwilligers van de Zoëfoon alle 80-plussers uit Groot-Zonnebeke opbellen voor een fijn gesprek en een bemoedigend schouderklopje. Wie wil, kan verder op wekelijkse basis een warmhartig telefoontje krijgen. Ook wie jonger is dan 80 jaar en nood heeft aan een babbel, kan dit jaar rekenen op dat team van warme vrijwilligers die geduldig wachten aan de andere kant van de lijn. Ben je zelf bereid om als vrijwilliger het team te versterken? Laat het ons weten via zonnebeke.be.

Ben je geen beller maar wil je andere hulp aanbieden? Dan kan je de hulpaffiche, die je in de volgende Info Zonnebeke vindt, uithangen aan je raam. Geef aan wat je voor je buren kunt doen en laat het hen via de affiche weten. Geen buren in nood? Bied je hulp dan aan bij de sociale dienst, zij brengen je in contact met iemand die jouw hulp goed kan gebruiken. Vergeet niet dat een klein gebaar nu meer dan ooit een verschil kan maken.

Last but not least willen we onze inwoners oproepen om in de week van 4 januari een lichtje aan te steken bij hun huis. Via dit lichtje willen we die dag licht en warmte brengen in onze gemeente. Betekent dit lichtje voor jou een boodschap van dank aan het zorgpersoneel, wil je met dit lichtje iemand herdenken die je bent verloren door het coronavirus, is dit een lichtje van hoop dat je wil schenken aan je vrienden? Alle betekenissen zijn voldoende. We brengen het licht in beeld. Dus hoe meer mensen deelnemen die dag, hoe leuker deze verrassing zal zijn! De exacte datum wordt later nog meegedeeld, dus hou onze communicatiekanalen in de gaten!

Let ook even op de warme boodschappen die je kan tegenkomen in het voorbijrijden door de gemeente. Ze doen je misschien wel even stilstaan.

#ZonnebekeZorgt

 

Word ook lid van onze Facebookgroep ‘Zonnebeke: Solidariteit in Coronatijd’ en ontvang wekelijks enkele gezonde tips om deze moeilijke periode door te komen.