Gemeente met een hart

AED, voor een hartveilige gemeente:

Elk jaar overlijden in Europa ongeveer 550.000 mensen aan een plotse hartstilstand. In België sterven elk jaar ongeveer 12.000 mensen door een acute hartstilstand. Dat is maar liefst 1 op de 900 mensen! De meesten van hen hadden gered kunnen worden wanneer snel een (automatische) externe defibrillator of AED kon worden gebruikt.

Zonnebeke heeft hier enige tijd geleden in geïnvesteerd en kreeg daarom het label van ‘gemeente met een hart’.

Top

Wat is dat nu juist?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

De AED is een belangrijk apparaat bij de eerste hulp na een hartaanval, maar vervangt de gewone reanimatie niet. Die is nog altijd nodig om zuurstof toe te dienen en rond te sturen, anders raken de hersenen beschadigd. Ook om de tijd te overbruggen tot de AED er is, is reanimatie nodig. Een AED is dus een hulpmiddel bij de reanimatie, het kan reanimatie echter in geen geval vervangen of overbodig maken.

Top

Waar te vinden?

 • Een aan de buitenmuren van het Memorial Museum Passchendaele 1917  in Zonnebeke
 • Een aan de buitenmuren van de gebouwen van SC Zonnebeke in Zonnebeke
 • Een aan de buitenmuren van de gebouwen van FC Passendale in Passendale
 • Een aan de buitenmuren van de gebouwen van BS Geluveld in Geluveld
 • Een aan de buitenmuren van OC Santforde in Zandvoorde
 • Een aan de buitenmuren van OC 't Gelevelt in Geluveld
 • Een aan de buitenmuren van OC 't Zonnerad in Zonnebeke
 • Een aan de buitenmuren van PC De Craeye in Passendale
 • Een aan de buitenmuren van het gemeentehuis
 • Een aan de buitenmuren van de gebouwen van het recyclagepark
 • Een aan de buitenmuren van de sporthal in Beselare

Top

Hoe te gebruiken?

Iedereen kan een AED-toestel gebruiken. Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Een AED is heel eenvoudig te bedienen:

 1. De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.
 2. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.
 3. Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.
 4. Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.
 5. Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.
 6. Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.

Top

Meer informatie:

Meer informatie hierover en over hoe andere medische problemen aan te pakken, vind je terug op de website van het Rode Kruis.

Top