Ouder worden en alcohol

Wist je dat ongeveer 1 op 4 van alle Vlamingen tussen 55 en 75 jaar dagelijks alcohol drinkt? Tien jaar geleden was dat nog maar de helft.

Naarmate je ouder wordt, verandert er heel wat je in je leven, ook op vlak van je lichaam en je gezondheid. Iedereen wil zo lang  mogelijk gezond en actief blijven. Daarom is het goed om stil te staan bij je alcoholgebruik. Want verstandig omgaan met alcohol heeft alleen maar voordelen en komt je gezondheid ten goede.

Wat doet alcohol met mij?

Niet alleen hoeveel je drinkt, maar ook je leeftijd bepaalt hoe je op alcohol reageert. Als je ouder wordt, heb je minder lichaamsvocht en neemt je lichaamsvet toe. Je nieren en lever werken minder goed dan vroeger en je lichamelijke weerstand neemt af. Daardoor raak je bij eenzelfde hoeveelheid alcohol sneller dronken. Je lichaam heeft ook meer tijd nodig om de alcohol af te breken. Dat betekent dat de effecten ook langer duren. Tot slot heb je na het drinken meer tijd nodig om te recupereren.

Hoe doe je dat, een glaasje minder?

Het is nooit te laat om je drinkgewoonten aan te passen. Zodra je minder alcohol drinkt, zal je de voordelen snel aan den lijve ondervinden. Zelfs een kleine aanpassing kan al een grote impact hebben op je gezondheid. Deze tips kunnen helpen:

  • Drink je graag een glaasje alcohol als je op stap gaat? Wissel telkens een alcoholisch drankje af met een alcoholvrij drankje.
  • Drink niet als je met de wagen op stap bent.
  • Bij veel activiteiten komt alcohol kijken (een etentje, een terrasje, een receptie, op vakantie …). Zorg voor activiteiten waar alcohol niet de rode draad hoeft te zijn: een natuurwandeling, een sportieve uitdaging, een cursus of workshop, de bioscoop … Sta er ook even bij stil of er na een activiteit steevast een glas alcohol hoeft te zijn.
  • Drink je regelmatig thuis een glas? Dan kan het helpen om minder grote hoeveelheden alcohol in huis te halen of er af en toe voor te zorgen dat er geen alcohol in huis is.

Kom meer te weten over alcohol en ouder worden op www.druglijn.be.