Noodnummers

Hoe bellen naar noodnummers?

Als je een noodnummer moet bellen, bevind je jezelf meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden.

Probeer voor je de noodcentrale belt het volgende te weten te komen: de juiste locatie, het soort noodgeval en of er gewonden zijn.

Volg deze stappen:

  1. Vorm het nummer 112 voor de BRANDWEER en AMBULANCE.
    Vorm het nummer 101 voor dringende POLITIEHULP.
  2. Wacht rustig op antwoord en blijf ook rustig tijdens het gesprek. Haak niet in!
  3. Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, jaagpad, speciale toegang, praatpaal, enz...) en eventueel wat de gemakkelijkste manier is om er te geraken. Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator. Voorkom dat de hulpdiensten nodeloos rondrijden en het slachtoffer hierdoor moet wachten op hulp.
  4. Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz...).
  5. Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel.
  6. Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. De operator is getraind in het stellen van de vragen en alle vragen zijn belangrijk om zeer snel de juiste hulp ter plaatse te kunnen sturen.
  7. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft.
  8. Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen.

Opgelet!

Bij grootschalige rampen bellen verschillende mensen naar de noodcentrales. In dat geval, zal een operator je enkel vragen om bijkomende bruikbare informatie. Als je niet meer informatie hebt, mag je inhaken als de operator je zegt dat je mag inhaken. Zo zijn de telefoonlijnen in de noodcentrales sneller terug vrij om andere noodoproepen aan te nemen.

Als je per ongeluk een noodnummer hebt gebeld, hand dan niet op, maar zeg de operator dat alles in orde is. Op die manier is de operator er zeker van dat er geen sprake is van een noodgeval.

Er bestaan op vandaag nog twee noodcentrales!
 

Belangrijkste noodnummers

Ambulance 112  
Brandweer 112  
Politie 101  
Rode Kruis 105  
Antigifcentrum 070 245 245  
Tele-Onthaal 106  
Child Focus 116 000  
Zelfmoordlijn 1813