Hoe verloopt mijn vaccinatie?

Stap 1

Ongeveer twee weken op voorhand ontvang je een uitnodiging tot vaccinatie van de Vlaamse overheid. Je krijgt deze via de post. Indien je gegevens gekend zijn, krijg je ook een sms en een e-mail. In de uitnodiging staat in welk vaccinatiecentrum jij je kan laten vaccineren en wanneer (je afspraak).

Heb je een uitnodiging voor coronavaccinatie gekregen per e-mail of sms? En vertrouw je de afzender niet? Dan kan het om een vals bericht of phishing gaan. Let er steeds op dat:

 • de e-mail afkomstig is van noreply@doclr.be. De sms wordt verstuurd vanuit het nummer 8811.
 • er nooit om betaling gevraagd wordt: de vaccinatie en het vaccin zijn gratis.
 • je geen persoonlijke gegevens zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers geeft.

Uitnodiging kwijt?

Stap 2

Bevestig je afspraak. Je moet je afspraak bevestigen om naar het centrum te kunnen gaan. In de uitnodiging vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwacht het vaccinatiecentrum je. Je kan alleen een afspraak maken als je de uitnodigingsbrief (of e-mail of sms) hebt ontvangen van Zorg en Gezondheid. Zonder brief, e-mail of sms kan je geen afspraak maken.

Heb je koorts of ben je ziek? Kom NIET naar het centrum en verplaats je afspraak.

Stap 3

Meld je op het uur en de dag van je afspraak aan in het vaccinatiecentrum. Trek kledij aan waardoor je de bovenarm vlot kan vrijmaken voor de prik. Draag een mondmasker.

 • Bij een eerste prik: breng je identiteitskaart en je uitnodiging mee.
 • Bij een eventuele tweede prik: breng je identiteitskaart, je uitnodiging en je vaccinatiekaartje (van je eerste prik) mee.
  Welkom in het VC!
 • Wandel naar de ingang van het vaccinatiecentrum. Volg ter plaatse de pijlen. Is het wat drukker? Houd steeds 1,5 meter afstand. Ontsmet je handen.
  Houd 1,5m afstand
 • ONTHAAL: ga binnen in het vaccinatiecentrum. Volg de aangegeven route (vloerstickers, schermen en borden) en luister naar de instructies van de medewerkers. Een onthaalmedewerker checkt of je alle gevraagde documenten bij je hebt. Deze persoon neemt ook jouw temperatuur.
  • Heb je koorts? Dan mag je niet binnen.
  • Ben je te vroeg? Er is een coronaveilige wachtruimte voor wie moet wachten. Kom liefst niet te vroeg. Hoe minder wachtende mensen, hoe veiliger.
  • Kom je veel te laat? Dan kan het zijn dat je die dag je vaccinatie niet meer krijgt. Dat hangt af van de drukte in het vaccinatiecentrum en of er al een vervanger voor je tijdslot werd opgeroepen.
   Volg de pijlen
 • ADMINISTRATIEVE ZONE: een medewerker zal je gegevens controleren. Je wordt doorverwezen naar een lijn binnen de vaccinatieruimte. Er zijn zes vaccinatielijnen. Is er groen licht? Kies die kant en ga binnen. Is er rood licht? Wacht op groen en ga die kant binnen. Trek hier, indien mogelijk, al je jas uit en eventueel je trui. Zo kan men je snel een prik geven.
  Zes vaccinatielijnen  Groen en rood licht
 • VACCINATIEZONE: loop op de kleur van jouw vaccinatielijn. Een medewerker stelt enkele medische vragen (allergieën, medische voorgeschiedenis...). Je krijgt uitleg over het vaccin en de mogelijke bijwerkingen. Een verpleger geeft je een prik in de bovenarm met het vaccin. Je krijgt een kaartje met info over jouw vaccinatie.
  Vaccinatiezone
 • OBSERVATIEZONE: hier moet je verplicht 15 minuten wachten. Waarom is dat nodig? Mocht je jou na je prik even niet goed voelen, dan kan de dokter ter plaatse je snel helpen. Heb je de dagen erna last van bijwerkingen? Neem dan contact op met jouw huisarts.
  Observatiezone
 • Je tweede prik: afhankelijk van het vaccin dat je kreeg toegediend, zal je nog eens moeten langskomen voor een tweede prik. Hiervoor moet je opnieuw jouw uitnodiging en je vaccinatiekaartje meebrengen. Niet kwijtspelen dus!
 • Je vaccinatie wordt geregistreerd in Vaccinet. Je kan zelf je vaccinaties raadplegen via MyHealthViewer
 • Blijf de coronamaatregelen volgen.  Het is belangrijk dat je de coronamaatregelen blijft volgen, ook als je gevaccineerd bent. Want pas wanneer er genoeg mensen gevaccineerd en beschermd zijn tegen COVID-19, zullen we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. Het duurt bovendien zo’n 10 tot 14 dagen na je eerste vaccinatie vooraleer de bescherming goed begint te werken. Volg de maatregelen dus goed zodat je tussen je eerste en tweede vaccinatie niet besmet raakt en daardoor je tweede prik niet kan krijgen.

plattegrond vaccinatieproces

(klik op de afbeelding om uit te vergroten)

Dit stappenplan is onder voorbehoud van bovenlokale wijzigingen.