Interview: Huisarts Emmanuelle Deforche over het vaccin

Huisarts Emmanuelle Deforche“Ik heb hoop en vertrouwen dat de vaccinaties het licht aan het eind van de tunnel zijn dat we allemaal zo hard nodig hebben.”

 

Emmanuelle Deforche (34) is huisarts in Zonnebeke. De van Rumbeke afkomstige dokter en mama van twee zoontjes leerde Zonnebeke al wandelend en fietsend kennen. Ondertussen is ze al ruim 6 jaar een vaste waarde in huisartsenpraktijk de Vier Seizoenen. Het afgelopen jaar volgde zij de situatie en het aantal besmettingen in groot-Zonnebeke dagelijks op.

 

 

Dag dokter, sinds je start hier in 2014 zal dit wellicht het jaar zijn dat jou het sterkst zal bijblijven?

Inderdaad, de coronaperiode zal ons levenslang blijven. Het virus heeft er serieus ingehakt en zette onze wereld compleet op stelten. Ik herinner het me nog goed. Ongeveer een jaar geleden begon de spanning enorm toe te nemen. Binnen onze sector heerste veel onzekerheid. “Wordt het een pandemie? Neemt paniek de bovenhand? Hoe gaan we dit allemaal organiseren”? Veel tijd om te piekeren hadden we niet. In maart kwam de eerste lockdown al.

Die lockdown was ongezien bij de bevolking. Plots moest iedereen in zijn kot blijven, afstand houden en een bewijs kunnen voorleggen wanneer je onderweg was.

De lockdown zette ook de medische wereld op zijn kop. In onze praktijk deden we enkel nog telefonische consultaties, tenzij ze urgent waren. We werden overstelpt met vragen over corona, testen, ziek zijn maar ook de opvolging van de chronische zorg bleef. Het was absoluut niet altijd even gemakkelijk om klachten telefonisch te kunnen inschatten.

Na de telefonische consultaties volgden de COVID-consultaties: helemaal ingepakt en nadien een volledige schrobbeurt van de praktijk. Voor mij is het nog steeds een stressvolle periode. Je bent bang om zelf ziek te worden en je patiënten of familie thuis te besmetten. Thuiskomen en bang zijn dat je jouw gezin zou kunnen besmetten, en dat elke dag, dat geeft stress. Gelukkig heb ik dan ook net hen om tot rust te komen en te ontspannen.

Je kreeg ook een extra rol tijdens de coronapandemie?

Dat klopt, ?ik ben liaisonarts voor Groot-Zonnebeke. Dit betekent dat ik elke dag het aantal besmettingen voor onze gemeente bekijk en zie of er zaken opvallen. Ook overleg met de gemeente, Agentschap Zorg en Gezondheid en het COVID-team horen daarbij. We proberen om  lokale problemen te detecteren en aan te pakken. Dit doe ik samen met Dr. Marlies Ghequire. Zoiets complex als corona kan je niet anders dan in team aanpakken. Als er belangrijke info is voor de collega's huisartsen in de streek, breng ik hen zo snel mogelijk op de hoogte.

Even genoeg over het virus zelf. De vaccins zijn er. Sinds de start van het nieuwe jaar, wordt er gevaccineerd in de woonzorgcentra en bij het zorgpersoneel. Straks volgt de rest van de bevolking. Kun je wat meer vertalen over die vaccins?

Ik kan je er heel veel over vertellen, maar ik probeer het kort te houden. Er zijn al verschillende soorten vaccins en er worden er ook nog ontwikkeld. Elk vaccin heeft eigenlijk dezelfde werking: het stimuleert de immuniteit (maakt een 'leger' aan tegen het virus). Als een persoon dan besmet wordt, met het coronavirus in dit geval, dan is je immuniteit klaar om de aanval te weerstaan. Je opgebouwde immuniteit vernietigt het virus en zo word je niet ziek.  

Als je besmet geweest bent met corona, heb je dan al geen immuniteit opgebouwd? Is een vaccin dan nog nuttig?

Absoluut. Mensen die COVID-19 reeds doorgemaakt hebben, moeten nog steeds gevaccineerd worden. Zij hebben slechts immuniteit opgebouwd tegen die ene variant van corona die hen ziek gemaakt heeft. Bovendien ziet men ook dat mensen die COVID doormaakten helaas maar 90 dagen beschermd zijn tegen dit type coronavirus. Na 90 dagen kan je dus opnieuw ziek worden door corona. Daarnaast is de immuniteit opgewekt door een corona-infectie zwakker dan door vaccinatie. Dit komt omdat het coronavirus een negatief effect uitoefent op het immuunsysteem. 

Er is een vrees dat er bij een deel van de bevolking weerstand is tegen het vaccin. Ervaar je dat zelf? Begrijp je dat? 

Iedereen mag vragen stellen. Maar ik denk dat het vooral belangrijk is waar je het antwoord op je vragen zoekt. Deze periode is er één met enorm snel evoluerende wetenschap, dus het is normaal dat de info van vorige maand oud en achterhaald is. Maar ik begrijp dat dit bij veel mensen voor onzekerheid zorgt en vragen doet rijzen. Het is aan ons, huisartsen en andere betrokken actoren in dit Covid-verhaal, om antwoorden te geven en ook duidelijk te maken dat we elke dag verder evolueren in dit verhaal. We leven in een maatschappij waar je via alle mogelijke kanalen aan info kan geraken en dan moet je als leek maar eens gaan uitzoeken waar de correcte info staat. Ik denk dat mijn boodschap vooral is: laat je informeren door betrouwbare, wetenschappelijk gefundeerde bronnen.

En dan maar hopen dat 70% zich laat inenten, dat is het cijfer dat we moeten behalen om terug te gaan naar het nieuwe normaal?

Inderdaad, volgens de huidige wetenschappelijke info zal het virus zich moeilijk verder kunnen verspreiden als 70% van de bevolking gevaccineerd is. Ik hoop dus oprecht dat we dit cijfer zo snel mogelijk halen.

Wat we vandaag immers niet meer beseffen is hoe belangrijk vaccinaties zijn voor de wereldgezondheid. Niet enkel voor corona, maar ook voor de mazelen bijvoorbeeld. Als moeder besef ik dit des te meer. We staan niet echt meer bij stil als we naar Kind en Gezin gaan voor de vaccinatie van onze kinderen, maar onze (over)grootouders weten wel nog wat het is om een kind te verliezen aan de mazelen of kinkhoest. Mijn oudere patiënten vertellen me soms verhalen van gezinnen die meerdere kinderen verloren zijn aan ziektes die we nu perfect kunnen voorkomen dankzij vaccinatie. Als moeder mag ik er echt niet aan denken om een kind te verliezen aan een aandoening die eigenlijk voorkomen had kunnen worden. Wij hebben het hier goed, maar in ontwikkelingslanden hebben niet alle kinderen die kans. En in het verhaal van corona is het omgekeerd: we moeten vaccineren om onze kwetsbare en oudere medemensen te beschermen. 

Denk je dat we bij die 70% de coronaregels kunnen lossen?

?Ik denk wel dat corona nog een hele tijd in ons leven zal zijn, maar niet op de huidige, zeer beklemmende manier. Wat ik wel merk bij onze patiënten is dat de moed in hun schoenen zinkt. De uitzichtloosheid van de situatie weegt op iedereen, ook op mij. Maar ik weet wel dat de vaccinaties hoop en vrijheid kunnen geven en dat het ooit weer normaal wordt. We mogen ons nu niet van onze sokken laten blazen door de ene keer hoopgevende dan weer vernietigende berichten. Het is voor iedereen zwaar, van jong tot oud, van de ene job waar men niet weet hoe het werk rond te krijgen tot de job waar men zo graag wil werken en (nog) niet mag, van alleenstaanden tot ouders met jonge en minder jonge kinderen. Ik heb heel veel hoop en vertrouwen in de vaccinaties en dit is het licht aan het eind van de tunnel dat we allemaal zo hard nodig hebben.