Wat is een vaccin?

De werking van een vaccin

Een vaccin tegen het coronavirus bestaat uit een onderdeeltje van dat virus. Wanneer mensen gevaccineerd worden, wordt het onderdeeltje van het virus in het menselijk lichaam ingebracht, meestal via een inspuiting (denk maar aan de vaccins die je als kind standaard krijgt tegen het hepatitis B virus, enz.). Op die manier maakt ons lichaam antistoffen aan tegen het virus, waarvan het deeltje is ingespoten. Antistoffen zijn stoffen die het lichaam aanmaakt om vreemde indringers, zoals het coronavirus, aan te vallen.

Zo trainen vaccins het afweersysteem. Het afweersysteem is het verdedigingssysteem van het lichaam tegen ziektes. Een vaccin dat toegediend wordt in je lichaam, doet je lichaam geloven dat je het virus draagt. Hierdoor zal je onder andere antistoffen aanmaken. Op die manier wordt het lichaam en het afweersysteem klaargestoomd voor wanneer het virus echt zou aanvallen.

Het voordeel van vaccinatie is dat je niet eerst de ziekte moet doormaken en zo ook geen risico loopt op de soms ernstige of zelfs levensbedreigende complicaties die daarbij kunnen optreden.
Alle coronavaccins werken theoretisch ongeveer via hetzelfde principe, maar er zijn wel grote verschillen in hoe ze zijn samengesteld. Eén ding hebben ze gelijk: allemaal gaan ze het afweersysteem trainen.

Bijwerkingen

Er is, zoals bij elk vaccin, kans op bijwerkingen. De meest voorkomende klacht na een coronavaccinatie is pijn op de plaats waar je de prik kreeg. Algemene klachten duren één tot twee dagen en kan je verhelpen met een pijnstiller.

Bijwerkingen: hoofdpijn, koorts, spierpijn

Dosissen

Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt.

Hoe kan het dat de vaccins zo snel ontwikkeld zijn en toch veilig zijn?

Nog nooit hebben zoveel onderzoekers en vaccinontwikkelaars zich tegelijkertijd op de ontwikkeling van een vaccin geworpen. Ze schoven al hun ander werk opzij. Bovendien moesten ze niet van een wit blad beginnen. De basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd worden, waren de voorbije jaren al in ontwikkeling. Er werd ook veel tijd gewonnen, omdat er geen fondsen moesten gezocht worden.

De administratieve procedure is verkort, maar niet de veiligheidsprocedure. Alle veiligheidsstappen zijn gezet. Elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen, ook bij oudere en kwetsbare personen. Alle studies zijn kritisch en onafhankelijk onderzocht door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk veilige vaccins zijn. Studies waarbij 40.000 vrijwilligers gevaccineerd werden (meer dan bij andere vaccinonderzoeken), wijzen uit dat de vaccins voor meer dan 90% beschermen. En ook veilig zijn.

 

Bekijk hier een filmpje hoe het vaccin werkt.

 

(klik op de afbeelding om uit te vergroten)

Hoe wekt een vaccin?

(Afbeelding: De Zuidpoort vzw – www.DeZuidpoortGent.be)