Afhaalpunt voor verenigingen

Verenigingen hebben het dit jaar door de coronacrisis extra moeilijk om geld bij elkaar te krijgen. Ondanks de striktere coronamaatregelen die werden afgekondigd begin november 2020, bieden we als gemeente onze verenigingen de mogelijkheid om hun occasionele opbrengstenverkopen te laten doorgaan.

Verenigingen kunnen op drie manieren te werk gaan:

 • Levering aan huis is toegestaan. Deur-tot-deur-verkoop is tot op vandaag verboden.
 • Werken met een erkend afhaalpunt bij een professionele instantie (bv. een lokale handelaar).
 • Of je kan werken met behulp van het online platform Crowdselling.

FAQ steunacties verenigingen (dd. 26 april 2021)

 • Occasionele verkopen door verenigingen kunnen doorgaan op voorwaarde dat dit gaat om een steunactie. Men kan de goederen laten afhalen binnen of buiten het lokaal van de vereniging of op een afgesproken punt.

 • Verenigingen mogen opnieuw zelf de pakketten samenstellen en maaltijden zelf bereiden (steunacties) op voorwaarde dat men dit op een coronaprove manier doet: voldoende afstand houden (1,5 meter), aantal personen die de pakketten samenstellen bepalen op basis van de grootte van de ruimte’ (1 persoon per 10m²), de ruimte regelmatig verluchten, mondneusmasker dragen en handen wassen of handgels gebruiken.

Levering aan huis

Verenigingen mogen nu opnieuw werken met een levering aan huis, maar  onder volgende voorwaarden:

 • Er moet naar analogie met de professionele pakjesdiensten aangebeld worden, het pakje moet aan de deur gezet worden en men moet meteen afstand nemen. Sowieso moet elk fysiek contact vermeden worden tussen verkoper/aanbieder en koper/ontvanger. Men mag niet binnen in de woning.
 • Mag men zelf pakketten samenstellen of maaltijden bereiden? Ja, dit mag, op voorwaarde dat men dit op een coronaprove manier doet: voldoende afstand houden (1,5 meter), aantal personen die de pakketten samenstellen  bepalen op basis van de grootte van de ruimte (1 persoon per 10 m²), de ruimte regelmatig verluchten, mondneusmasker dragen en handen wassen of handgels gebruiken.
 • Indien transport via auto: tussen de leden van de vereniging die niet samenwonen, moet er in de auto een afstand van 1,5 meter zijn. Het type wagen is dus bepalend om te weten met hoeveel personen je in de auto kan, om te leveren aan huis.Voor leden die tot hetzelfde huishouden behoren of leden die deel uitmaken van de 'nauwe contacten' (knuffelcontact) telt deze maatregel niet. Het is aangeraden de auto regelmatig te verluchten en te reinigen. Als de social distancing regels niet kunnen gegarandeerd worden, is het dragen van een mondneusmasker verplicht.

 

Samenwerking met een erkend afhaalpunt bij een professionele instantie

Enkel een bestaande winkel/horecazaak/traiteur/cateraar/restaurateur mag etenswaren bereiden, aan de deur bezorgen of een bestaand afhaalpunt benutten. Gemeente Zonnebeke raadt daarom alle verenigingen aan om samen te werken met lokale handelaars en zelfstandigen om acties uit te werken en in goede banen te leiden.

Hier kan je een overzicht vinden van alle handelaars die bereid zijn hieraan mee te werken.

 

Online platform Crowdselling

Crowdselling is een online platform waarop verenigingen en scholen eenvoudig een webshop kunnen starten met eigen producten of met producten van lokale handelaars, om zo jullie verkopen eenvoudig te laten verlopen.

Hoe werkt het?

Er zijn twee manieren om hiermee aan de slag te gaan: ofwel werk je samen met een eigen leverancier en verkoop je je eigen producten, ofwel werk je samen met lokale handelaars.

Eigen leverancier
 1. Je registreert welke producten je wil verkopen of kiest een pakket uit het bestaande aanbod op het platform en start de webshop of de verkoop.
 2. Bij elke bestelling ontvang je de inkomsten op een eigen (gratis) online rekening van Stripe, min transactiekosten (registreren is gratis, maar er wordt 5% incl. BTW van de opbrengst afgehouden als transactiekost met een minimum van 0,50 euro per bestelling).
 3. Je staat zelf in voor het aankopen en verdelen van de producten en betaalt de leverancier met de opbrengsten.

Je wordt hierin van A tot Z ondersteund met een eigen dashboard, waar je onder meer de bestellingen kan opvolgen en beheren, zoals het berekenen van de meest optimale leverroute.

Via aangesloten lokale handelaar
 1. Je kiest uit een kant-en-klaar aanbod van lokale handelaars welke producten je wil verkopen. Bv. wijn van het lokale wijnhuis, pannenkoeken van de lokale bakker of pasta van de lokale traiteur. Je ziet meteen hoeveel de verkoopprijs en de winstmarge bedraagt per product.
 2. Bij elke bestelling ontvangt je de afgesproken winstmarge op een eigen (gratis) online rekening van Stripe. Ook de handelaar krijgt zijn inkoopprijs meteen op de rekening, min transactiekosten (registreren is gratis, maar er wordt 7% excl. BTW van de opbrengst afgehouden als transactiekost met een minimum van 0,70 euro per bestelling). In dit scenario worden de transactiekosten dus gedragen door de lokale handelaar en niet door de vereniging.
 3. De vereniging geeft een seintje aan de handelaar wanneer ze de verkoop willen afsluiten. Alles is reeds betaald. De handelaar heeft een dashboard waarin hij kan zien welke verkopen lopende zijn en hoeveel zij reeds verkocht hebben.
 4. De leverancier levert alle bestellingen samen bij de vereniging, die verder instaat voor de verdeling ervan.

Heb je hierover nog specifieke vragen? Dan kun je terecht bij het team van Crowdselling op crowdselling.eu.

Ben je enthousiast en heb je via dit platform een eigen webshop opgestart of heb je een webshop in eigen ontwikkeling opgestart? Geef zeker de link van de webshop door via communicatie@zonnebeke.be. De linken zullen gepubliceerd worden op de gemeentelijke website, zodat jullie aanbod bij alle inwoners terecht komt!

Meewerken als lokale handelaar?

Ook voor de lokale handelaar is het systeem interessant: je kan je inschrijven als partner, waardoor verenigingen een kant-en-klare webshop kunnen starten met jouw producten. Het is voor de verenigingen aantrekkelijk om voor een lokale partner te kiezen, omdat er dan voor hen geen transactiekosten zijn. Deze worden gedragen door de handelaar. En als lokale handelaar is het leuk meegenomen om een vereniging te steunen met jouw producten.

Enthousiast om ook partner te worden? Je vindt alle informatie op crowdselling.eu/partner-worden.