Het AstraZenecavaccin: vraag en antwoord

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Neen. Het is op dit moment logistiek niet mogelijk om mensen een vaccin te laten kiezen. We zijn afhankelijk van welke vaccins er geleverd worden. Mensen laten kiezen zou de vaccinatiecampagne enorm vertragen.

De vaccins worden aangeboden aan beroepsgroepen, risicogroepen en leeftijdsgroepen in functie van de kenmerken en beschikbaarheid van de vaccins.  Alle vaccins tegen COVID-19 die in België beschikbaar zijn, zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en mogen dus als veilig en voldoende werkzaam beschouwd worden om in een breed vaccinatieprogramma gebruikt te worden. 

Alleen als je een adenovirus-gebaseerde gentherapie krijgt, kan er worden afgeweken van het voorziene vaccin. Alle andere redenen voor het veranderen van vaccintype worden niet aanvaard. Het heeft dus ook geen zin dat je huisarts of specialist een attest schrijft voor het vaccinatiecentrum.

 

Ik ben jonger dan 41 en mijn tweede prik AstraZeneca staat gepland. Wat nu?

Het EMA (European Medicine Agency) blijft bij haar aanbeveling om bij iedereen die reeds een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin kreeg, ook de tweede dosis toe te dienen, 4 tot 12 weken na de eerste en dit voor alle leeftijden.

In België werden al meer dan 800.000 mensen met het AstraZeneca-vaccin ingeënt. De IMC sluit zich aan bij het EMA-standpunt. Uit de klinische studies blijkt namelijk dat deze termijn de beste bescherming tegen het coronavirus biedt.

Wie een eerste AZ prik kreeg, ontvangt dus ook sowieso een veilige tweede AZ Prik.

 

Het contract tussen de EU en AstraZeneca werd niet verlengd. Wat met mijn 2e prik?

De Europese Commissie communiceerde afgelopen week in de Europese media dat ze het contract met AstraZenca niet verlengen na juni en er dan dus geen nieuwe bestellingen van vaccins geplaatst zijn. De commissie neemt deze beslissing omdat AstraZeneca zijn contractuele verplichtingen met de EU tot nu te niet is nagekomen en minder en later vaccins geleverd heeft dan beloofd. De beslissing heeft dus niets te maken met de kwaliteit of de werkzaamheid van het vaccin. Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft immers duidelijk geëvalueerd dat het vaccin van AstraZeneca zeer goed werkt en moet blijven ingezet worden, aangezien de voordelen van vaccinatie sterk opwegen tegen de nadelen van zeldzame bijwerkingen. 

Deze beslissing van de EU verandert niets voor de vaccinaties die in Vlaanderen al gepland waren of nog gepland gaan worden met AstraZeneca. Voor de mensen in Vlaanderen die al een eerste prik met Astrazenca gekregen hebben, verwachten we binnen het huidige, lopende contract met Astrazeneca meer dan voldoende leveringen om al deze mensen van een tweede prik te voorzien. In de planning worden voldoende reserves ingebouwd om dit te kunnen verzekeren. Ook de vaccinaties met AstraZeneca die de komende weken nog gepland stonden, gaan gewoon door en zijn voorzien in de leveraantallen we de komende weken van AstraZeneca mogen verwachten binnen het huidige contract.

 

AstraZeneca heeft nu een tussenperiode van 8 weken in plaats van 12 weken. Ik kreeg mijn eerste prik al, mag ik mijn tweede prik vervroegen naar 8 weken?

Neen, dit kan niet. Alle AstraZenecavaccins (1e prik) die gezet worden vóór 24 mei worden pas opnieuw geleverd na 12 weken. Het is logistiek dus niet haalbaar om een tweede prik na 8 weken te geven.

 

Ik neem bloedverdunners, kan dit kwaad in combinatie met het AZ vaccin? Moet ik stoppen met mijn bloedverdunners?

Als je bloedverdunners neemt of een laag aantal bloedplaatjes hebt kun je nog steeds eender welk vaccin krijgen. Het is vooral belangrijk om je behandeling gewoon verder te zetten en je bloedverdunners te blijven nemen. 

In het vaccinatiecentrum krijg je de vraag of je bloedverdunners neemt. Dit heeft enkel te maken met hoe lang op de plaats van de prik gedrukt moet worden.

 

Meer info? Vaccinatiecentrum Ieper, 0800 30 70 4, vaccinatiecentrum@ieper.be