Tweede vaccinatiebooster voor ouderen

In Vlaanderen wordt momenteel een tweede boostervaccinatie aangeboden aan:

  • mensen die in een woonzorgcentrum verblijven
  • 80-plussers

Een tweede booster kan worden toegediend zodra er minstens vier maanden verstreken sijn sinds de laatste COVID-19-vaccinatie.

Waarom een tweede booster?

Na verloop van tijd neemt de bescherming door je vaccinatie af. Je opgebouwde weerstand (= immuniteit) tegen COVID-19 daalt en het risico op infectie en ernstige ziekte neemt weer toe. Het moment waarop die weerstand daalt, verschilt van persoon tot persoon. Een boosterprik versterkt opnieuw je bescherming en geeft een tijdelijke 'boost' aan je weerstand.

Bovendien kregen 80-plussers en mensen die in woonzorgcentra verblijven als eerste een boosterprik, in oktober en november vorig jaar.

Woonzorgcentra zijn ook nog altijd kwetsbaar voor uitbraken, waarbij het virus snel kan rondgaan onder de mensen die er samenleven.

Hoe krijg je je uitnodiging?

Ben je 80-plusser en woon je nog thuis?

  • Je zal een brief ontvangen in je brievenbus, en ook nog eens digitaal via je e-mailadres of e-box/burgerprofiel als dat gekend is.
  • Met die brief kan je een afspraak maken in het vaccinatiecentrum in je buurt.
  • Voor wie zich niet kan verplaatsen, kan een thuisvaccinatie geregeld worden.

Verblijf je in een woonzorgcentrum?

  • De boostervaccinatie zal plaatsvinden in je woonzorgcentrum. Je woonzorgcentrum zal je op de hoogte brengen van de datum en het uur.
Wanneer krijg je je prik?

Half mei zullen de eerste uitnodigingen in de brievenbussen vallen. Alles wordt in gereedheid gebracht om zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep eind mei/begin juni te vaccineren.

Daarna nog boosters?

Een tweede booster voor de zomer sluit niet uit dat vóór de volgende winter nog een extra booster nodig is. Dat zal continu geëvalueerd worden door de experten in de Taskforce vaccinatie en de Hoge Gezondheidsraad.

Meer info? laatjevaccineren.be