Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar

Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar tegen het coronavirus is vanaf januari 2022 mogelijk. Door je kind te laten vaccineren, wordt het beschermd tegen corona én raakt het gezins-, school- en vrijetijdsleven van kinderen minder verstoord. Kinderen met onderliggende aandoeningen krijgen voorrang. Vaccinatie wordt aangeboden maar is niet verplicht.

Alle kindervaccinaties tegen Covid-19 gaan door in Vaccinatiecentrum Westhoek, Ter Waarde 1 in Ieper.

Waarom

Kinderen worden zelden ernstig ziek bij een coronabesmetting. De vaccins worden ingezet om volgende zaken beter te kunnen garanderen:

  • Om klassen open te houden
  • Om quarantaines te vermijden
  • Om kinderen te laten deelnemen aan activiteiten
  • Om grootouders en kwetsbare mensen niet te besmetten

Vaccinatie van kinderen vermindert de verspreiding van het virus in omgevingen met veel kinderen, zoals scholen. Besmettingsgolven zijn niet uit te sluiten, maar kunnen kleiner en van kortere duur zijn als ook kinderen gevaccineerd zijn.

Het vaccin wekt een betere bescherming op tegen Covid-19 dan een coronabesmetting. Bescherming wordt door vaccinatie op een veilige en gecontroleerde manier opgewekt. Zelfs als je kind al besmet is geweest met het virus, is vaccinatie aangeraden. Ook na een besmetting verbetert het vaccin de bescherming van je kind nog meer.

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op een prik

Bespreek de vaccinatie met je kind. Vertel wat er gaat gebeuren en waar dit zal doorgaan.

  • Een prik krijgen kan even pijn doen, maar wordt vaak ook helemaal niet gevoeld.
  • Trek je kind makkelijke kledij aan. Het vaccin wordt ook bij kinderen gegeven in de bovenarm.
  • Zorg voor een troostend knuffeltje dat je kind meeneemt naar het vaccinatiecentrum.
  • Tijdens de prik mag je kind op je schoot zitten.
Hoe verloopt de vaccinatie

Kinderen krijgen het aangepaste kindervaccin van Pfizer. Ook bij kinderen zijn 2 prikken nodig voor een basisbescherming. De prik wordt door een verpleegkundige gegeven in de bovenarm. Nadien blijf je samen met je kind nog 15 minuten in de wachtruimte van het vaccinatiecentrum. Vanaf 3 weken na de eerste prik kom je nog eens langs voor de tweede vaccinatie.

Wat breng ik mee naar het vaccinatiecentrum

Op de dag van de afspraak neem je de uitnodigingsbrief of het e-ticket mee, én de kids-ID, ISI+ kaart of klever van het gezondheidsfonds van je kind. Kinderen vanaf 6 jaar dragen een mondmasker. Neem ook de toestemmingsbrief mee per kind. Neem de vragen op voorhand al eens door.

Na de prik

Na de prik kan je kind zich even wat minder goed voelen. Eventueel is er sprake van een paar dagen een pijnlijke arm (roodheid of zwelling op de prikplek), vermoeidheid, spierpijn of rillingen. Ook bij andere vaccins kan dit voorkomen. Deze reacties zijn normaal en verdwijnen na enkele dagen. Neem contact op met je huisarts als de klachten langer aanhouden of ernstiger zijn.

Wanneer kan mijn kind gevaccineerd worden

Kinderen worden uitgenodigd op speciale kindermomenten in Vaccinatiecentrum Westhoek: woensdagnamiddag, vrijdagnamiddag en tijdens het weekend. Op die momenten nodigen we enkel kinderen uit, samen met hun ouders/voogd of een andere begeleider. Het onthaal, de priklokalen en de wachtruimte zijn dan aangepast aan kinderen.

Wie mag mee

We verwachten dat je als ouder/voogd/begeleider meekomt naar het vaccinatiecentrum. In Vaccinatiecentrum Westhoek vragen we sowieso om voor ieder kind een vooraf ingevulde toestemmingsbrief mee te brengen.

Wil je broers en zussen (5-11 jaar) gelijktijdig laten vaccineren? Dit kan! Op je brief zal GEEN tijdstip of dag van afspraak staan. Kies zelf het vaccinatiemoment uit een aantal voorgestelde tijdstippen. Je kan dit doen via de website, via de QR-code en je smartphone of via het gratis nummer van de helpdesk (0800 30 70 4). Voor verschillende kinderen uit hetzelfde gezin moet je opeenvolgende afspraken maken.

Heb je praktische vragen over de afspraak, neem dan contact op met de helpdesk van het vaccinatiecentrum. De helpdesk is iedere werkdag telefonisch te bereiken. Op weekdagen is dit van 9.30 tot 17 uur, op zaterdag van 9 tot 13 uur of per mail (vaccinatie@elzwesthoek.be).
Kom je niet, annuleer je afspraak. Zo kunnen we het vaccin aan iemand anders geven.

Vragen

Heb je nog vragen? Dan kan je zeker terecht bij je huisarts of kinderarts. Andere interessante info kan je hier vinden: