Recyclagepark

 

Diftar

Het nieuw recyclagepark opent op 1 december 2015 en werkt volgens het Diftarsysteem. Diftar betekent dat je voor bepaalde afvalsoorten moet betalen. Toch zal elk gezin nog een ruime hoeveelheid afval gratis kunnen aanbrengen. Wie bewust afval voorkomt en goed sorteert, zal weinig of niets betalen. De afvalsoorten waarmee je terecht kan op het recyclagepark worden in drie kleurengroepen opgedeeld. Voor je dus naar het recyclagepark komt, is het belangrijk om al jouw afval goed te sorteren volgens deze drie groepen. Zo verloopt je bezoek aan het recyclagepark veel vlotter.

Het nieuwe park werkt met een weeg- en registratiesysteem. Bij elk bezoek heb je daarom jouw identiteitskaart nodig. Zo wordt bijgehouden hoeveel afval elke bezoeker aanbrengt.
Opgelet: nieuwe inwoners! Na goedkeuring van je domiciliewijziging, kan je pas na 2 werkdagen terecht op het recyclagepark!

Tot 1 januari 2016 is er voor particulieren een proefperiode waarbij je de nieuwe werking kosteloos kan uitproberen. Enkel de rode groep (brandbaar afval) blijft betalend. Vanaf 5 januari 2016 wordt het Diftarsysteem toegepast. Deze proefperiode telt niet voor KMO’s.

KMO's, zelfstandigen, scholen, verenigingen, OCMW's, rusthuizen, toekomstige inwoners, eigenaars van 2e verblijven en eigenaars van een woning in de gemeente maar niet wonend in de gemeente hebben vanaf 5 januari 2016 een badge nodig. Die badge kost € 5 en kan aangevraagd worden bij de milieudienst in het gemeentehuis of via www. mirom.be. Voor hen is er geen proefperiode. Bij elk bezoek is de badge nodig samen met de identiteitskaart van de persoon die het afval brengt. Voor grote voertuigen (> 4 ton en < 9 meter) is er een specifieke regeling. Zij kunnen het park enkel op donderdagnamiddag bezoeken.

Download hier de gedetailleerde folder en bekijk het filmpje over de werking van het Diftarpark. 


 

Top

Welke afvalstoffen kun je op het recyclagepark kwijt?

groene en oranje groep afvalstoffen recyclagepark

rode en oranje groep afvalstoffen recyclagepark

 

Alle kleine brandbare stukken, die in een restafvalzak kunnen, worden niet aanvaard. Deze horen thuis in de restafvalzak die wekelijks aan de deur wordt opgehaald. In de perscontainer mag enkel nog grof afval, dat niet in de restafvalzak kan. Grote ondeelbare en brandbare stukken geef je ter plaatse af aan de parkwachter.

Sinds 1 juli 2013 betaal je voor grofvuil. Wie vanaf 1 juli 2013 een matras, een tapijt of ander grofvuil op het recyclagepark aanbiedt, moet hiervoor betalen. De kostprijs wordt berekend op basis van het gewicht van het aangebrachte grofvuil. Per kilogram grofvuil betaal je € 0,145. Bijvoorbeeld: een eenpersoonsmatras kost ongeveer €2,5 (richtprijs). Betaling gebeurt ter plaatse met cash geld of met bankcontact aan de betaalzuil.

Top

Afvalzakken en compostvaten:

Je kan ook op het recyclagepark terecht voor de aankoop van restafvalzakken, PMD-zakken, compostvaten en compostbakken.

 

Aanvraag badge recyclagepark

Vraag je toegangsbadge aan via de site van de MIROM.

Top

Top