Sorteren

Groot huisvuil Lampen Composteren Papier & Karton PMD Harde plastics Tuinafval

 

Groot huisvuil:

Wat mag je meegeven bij de ophaling van groot huisvuil?

 • Wat wel: grote stukken brandbaar materiaal (bijvoorbeeld matras, tapijt, stoffen zetel), plastics (bijvoorbeeld rolluik, tuinmeubelen), metaal (bijvoorbeeld bureau, verenbak), hout (bijvoorbeeld salontafel, stoel), elektr(on)ische apparaten.
 • Wat niet: afbraak- en bouwafval (bijvoorbeeld aarde, lavabo, steenpuin, ramen, tegels).

Top

Lampen:

Gebruik je spaarlampen? Mooi zo! Een spaarlamp verbruikt minder stroom en gaat tot 30 keer langer mee dan een gewone gloeilamp. Toch komt de dag dat een spaarlamp niet meer bruikbaar is. Breng ze dan naar het recyclagepark en deponeer ze bij de KGA-stand of geef jouw oude lampen aan de winkelier bij de aankoop van een nieuwe lamp. Spaarlampen bevatten schadelijke stoffen die niet thuishoren in ons leefmilieu, maar die we gelukkig wel kunnen recupereren. Deze stoffen worden gebruikt bij de productie van nieuwe lampen of krijgen een andere bestemming in bijvoorbeeld de glaswolindustrie.

Top

Composteren:

Wie geïnteresseerd is om afval te composteren en wat extra informatie hieromtrent kan gebruiken, raden we aan om zeker de website van MIROM te raadplegen.

Compostvaten en -bakken kun je verkrijgen op het recyclagepark.

Wat kan er zoal in de compostbak:

 • Groente- en fruitafval: dit afval hoort niet thuis op het recyclagepark. De opslag van dit afval in open lucht is milieuhygiënisch niet toegestaan. Bovendien wordt groente -en fruitafval anders gecomposteerd dan zuiver tuinafval. Composteer ongekookte groenten en fruitresten thuis, geef ze aan de kippen of gooi ze in de restafvalzak.
 • Mest: mest van planteneters zoals kippen of duiven mag in kleine hoeveelheden gecomposteerd worden. Uitwerpselen van vleeseters mogen dit niet omwille van ziektekiemen en geurhinder. Honden- en kattenuitwerpselen horen net als kattenbakvulling thuis in de restafvalzak.

Wat niet:

 • Assen: deze bevatten geen organisch materiaal en hebben dus geen meerwaarde voor het composteringsproces. Afgekoelde as- en roetresten horen thuis in de restafvalzak.

Top

Papier & Karton:

Wat mag bij het papier en karton:

 • Wel: papieren zakken en kartonnen dozen, kranten, tijdschriften en folders,  boeken, briefpapier en printpapier.
 • Niet: vuil of vet papier, huishoudfolie (‘cellofaanpapier’), behangpapier, aluminiumfolie (‘zilverpapier’), plastic en piepschuim. Dit alles bij het restafval.

Top

PMD

PMD = Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons

Wat wel:

 • Plastic flessen en flacons van onder meer limonade, water, melk, fruit- en groentesap, yoghurtdrankjes, bad- en doucheproducten, wasproducten en wasverzachters, afwasproducten en vloeibare onderhoudsproducten, gedistilleerd water.
 • Metalen verpakkingen zoals drankblikjes, conservenblikken, deksels en capsules van bokalen en flessen, dozen en bussen, bakjes en schaaltjes uit aluminium, spuitbussen van cosmeticaproducten en voedingsmiddelen.
 • Drankkartons van onder meer fruitsap, soep, melk.

Wat niet:

 • Alle andere verpakkingen en voorwerpen in plastic, waaronder yoghurtpotjes, vlootjes van boter of margarine en plastic dozen waarin ijs wordt bewaard. Dit alles bij het restafval.
 • Plastic zakken en folie (restafval of recyclagepark).
 • Verpakkingen die giftige producten, ontstoppingsproducten, corrosieve WC-ontkalkers of motorolie bevat hebben (KGA).
 • Injectienaalden (naaldcontainer), baxters en ander medisch afval (KGA).
 • Aluminiumpapier (restafval).
 • Piepschuim (restafval).

Top

Harde plastics:

Op het recyclagepark vind je verschillende containers voor plastic afval. Dit afval is recycleerbaar als het correct wordt gesorteerd. In de container van harde plastics belandt er regelmatig afval dat er niet in thuishoort. Enkel grote stukken plastic (groter dan 15 cm) zijn toegelaten. De voorwerpen mogen geen ander soort materiaal bevatten zoals hout, metaal, batterijen of voedselresten. Daarom hierbij een handig wel/niet-lijstje dat je kan helpen om beter te sorteren:

 • Wat wel: buizen, emmers en gieters, tuinmeubelen, bierkratten, sanitaire buizen, elektriciteitsbuizen (zonder metaal), rolluiken (zonder draaibalk), speelgoed (zuiver plastic), wasmanden, dakgoten, planchetten.
 • Wat niet: plastic flessen en flacons (PMD-zak), kleine stukken plastic (< 15 cm, restafvalzak), plastic verpakkingen (bijvoorbeeld botervlootje, champignondoosje..., restafvalzak), zachte kunststoffen (bijvoorbeeld dekzeilen, zwembad..., restafvalzak of brandbaar grofvuil op recyclagepark), verfpotten (KGA), siliconentubes (KGA), olieverpakkingen (KGA), elektr(on)ische apparaten en speelgoed (AEEA op recyclagepark), bloempotten en plantentrays (bloempotten op recyclagepark), plastic folies en zakken (plastic folies op recyclagepark), helm (brandbaar grofvuil), frigobox (brandbaar grofvuil), koffer (brandbaar grofvuil), tuinslang (brandbaar grofvuil)...

Top

Tuinafval:

 • Wat wel: grote hoeveelheden snoeihout, struiken, boomwortels en sparren.
 • Wat niet: gras en aarde.

Voor meer informatie betreffende de kostprijs verwijzen we naar de website van MIROM.

Top

Twijfel je bij een bepaalde verpakking, dan kun je via de sorteerwijzer op de website van MIROM direct het goede antwoord terugvinden. Of vraag raad aan de parkwachter van het recyclagepark!