Meer plastics in de blauwe zak!

Het is zover, vanaf 1 juni mogen er meer soorten plastic verpakkingen in de blauwe zak.
Voor de gelegenheid wordt de PMD-zak omgedoopt tot de nieuwe blauwe zak. Maar wat verandert er? En wat houden die nieuwe PMD-sorteerregels precies in?

Wat mag er WEL in de blauwe zak? Plastic, metalen en kartonnen verpakkingen

flessen

Plastic flessen

Plastic flessen van water, fruitsap, frisdrank of yoghurtjes vind je in heel wat formaten en kleuren. 

 

flacons

Plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes

Veel voedingswaren vind je terug in plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes. Denk maar aan charcuterie- en kaasschaaltjes, botervlootjes of bakjes voor champignons of aardbeien. Ook plastic dozen waarin bijvoorbeeld roomijs en cacaopoeder zit, mogen - eens leeggemaakt - in de nieuwe blauwe zak. Ook plastic dozen van niet-voedingswaren, zoals wasmiddelcapsules, kun je erin kwijt. 

flacons

Plastic flacons

Plastic flacons vind je in alle maten en kleuren. Douchegel en shampoo zitten bijvoorbeeld vaak in een flacon. Ook vloeibaar wasmiddel en afwasmiddel zijn het vaakst verkrijgbaar in een flacon. 

potjes en tubes

Plastic potjes en tubes

Zodra leeg, mag je yoghurtpotjes of plastic potten van kerstomaten, olijven of andere voedingswaren in de nieuwe blauwe zak sorteren. Ook in de badkamer kom je heel wat potjes en tubes tegen. Denk maar aan dagcrèmes of tubes tandpasta of haargel. Wanneer deze leeg zijn, mogen ook deze verpakkingen in de nieuwe blauwe zak.

folies

Plastic zakjes

Plastic draagtasjes krijg je nog vaak in de winkel, maar ook heel wat voedsel wordt aangeboden in een plastic zakje. Denk maar aan gemalen kaas, verse groenten, maar ook heel wat diepvriesproducten zoals vis, vlees, groenten, fruit, frieten,.. 

zakjes

Plastic folies

Heel wat huishoudelijke producten worden verpakt in folie. Zo zijn multipacks van drankblikken vaak verpakt in plastic folie. Ook wc-papier en rollen keukenpapier worden in een plastic folie verpakt. Maar ook de folie rond magazines of folders mag je in de nieuwe blauwe zak kwijt.

metalen blik

Metalen drank- en conservenblikken

Je blikje frisdrank kan je nog steeds gerust aan de PMD-zak toevertrouwen. Idem voor conservenblikken die je in alle formaten tegenkomt in de winkel. 

spuitbussen

Metalen deksels, doppen en kroonkurken

Metalen deksels, doppen en kroonkurken van flessen of bokalen kan je nog steeds in de PMD-zak kwijt.

bakjes

Metalen bakjes

Bakjes van ovengerechten zoals lasagna of macaroni, alsook bakjes van dierenvoeding mogen in de blauwe zak.

dopjes

Metalen spuitbussen van voeding en cosmetica

Van de slagroomspuitbus in de keuken tot de bus haarlak in de badkamer: dergelijke metalen spuitbussen voor voedingsmiddelen of cosmetica horen thuis in de PMD-zak. Spuitbussen die geen verpakking zijn van voedsel of cosmetica bevatten echter vaak gevaarlijke producten en mogen niet in de blauwe zak. Zie hiervoor het deel 'Wat niet in de blauwe zak mag'.

 

drankkartons

Kartonnen drankkartons

Drankkartons zijn niet alleen voor dranken als melk of fruitsap. Veel andere voedingswaren vind je ook met deze verpakking terug, zoals soep, tomatenpassata, room, enzovoort. 

 

 

Regels voor een goede recyclage

  • Alle verpakkingen moeten leeg zijn.
  • Steek alle verpakkingen los van elkaar in de zak. Alleen zo kan de sorteerinstallatie de verpakkingen herkennen en apart uitsorteren. Steek de verpakkingen dus NIET in elkaar of samen in kleinere zakjes.
  • Verwijder de plastic folie van de plastic schaaltjes en steek deze los in de blauwe zak
  • Plet plastic flessen, drankkartons en blikjes in de lengte
  • Bevestig geen verpakkingen langs de buitenkant van de PMD-zak.

Wat mag niet?

wat mag niet (1)

Kindveilige sluiting

Verpakkingen waarop een kindveilige sluiting is bevestigd, horen thuis bij het klein gevaarlijk afval en niet in de PMD-zak.

 

 

 

 

 

Verpakkingen met een gevarenpictogram

Van zodra een verpakking één van deze gevarenpictogrammen bevat, horen ze thuis bij het klein gevaarlijk afval en niet in de PMD-zak.

wat mag niet in de pmd zak 2

Piepschuim

Piepschuim hoort op het recyclagepark.

 

 

 

 

 

Verpakkingen van motorolie, pesticiden en siliconenkits
Andere voorwerpen

Opgelet, niet alles kan je in de PMD-zak sorteren. In de PMD-zak horen enkel Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons thuis.

wat mag niet in de pmd 4

Verparkkingen >8L

Verpakkingen met een volume dat groter is dan 8 liter, mogen niet in de PMD-zak. Deze zijn te groot om correct gesorteerd te kunnen worden.

 

Verandert de zak zelf?

Ja, er zijn nieuwe blauwe zakken met de aangepaste sorteerregels in de winkelpunten verkrijgbaar. De oude blauwe zakken mag je nog steeds blijven gebruiken tot je voorraad uitgeput is, ook om de extra toegelaten plastic verpakkingen erin op te bergen.
De prijs van de nieuwe zakken is dezelfde als die van de huidige PMD-zakken. 

Wijzigt er iets aan de ophaaldag?

Neen, de ophaaldag zoals vermeld op de ophaalkalender blijft behouden. Omdat er meer volume wordt opgehaald kan het uur waarop de ophalers bij jou langs komen, wel wijzigen. Zet daarom altijd jouw afvalzak de avond voor de ophaaldag buiten vanaf 19u. Kijk hiervoor je ophaalkalender na.

Kan ik nog met mijn folies, plantentrays en bloempotjes terecht op het recyclagepark?

Omdat je vanaf 1 juni ook folies, propere bloempotten en plantentrays in de blauwe zak mag steken, verdwijnt deze fractie op het recyclagepark!

Niet overal!

Omdat nog niet alle sorteerinstallaties klaar zijn om de nieuwe bijkomende plastic stromen uit te sorteren, worden de nieuwe sorteerregels in fases ingevoerd.
Check dus altijd de lokale sorteerregels! Zo kan het zijn dat je bij vrienden, familie of bij jouw werkgever enkel plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons in de blauwe zak mag steken.

Meer info
Kom ons in juni bezoeken op de wekelijkse markt of op het recyclagepark.
De data en meer info vind je terug op www.mirom.be of volg ons op facebook.
Vragen? Bel naar 051/26 03 50