Strooiplan

Strooiplan Waterleiding

 

Strooiplan:

Winter staat vaak symbool voor ellende op de weg door sneeuw en ijzel. Elke winter doet de gemeente ernstige inspanningen om de gladheid te bestrijden en de wegen sneeuwvrij en veilig te houden. Zonnebeke heeft een uitgebreid wegennet waardoor het onmogelijk is om alle wegen te strooien. Bovendien heeft het geen enkele zin om te strooien op wegen waar er onvoldoende verkeer is: het zout kan er niet intrekken en zal zodoende geen effect hebben.

Bij normale wintertoestand (sneeuwval, ijzel of aanvriezende mist) treedt het ‘algemeen strooiplan’ in werking en wordt er gestrooid op de hoofdwegen en de belangrijkste zijwegen. Als er een schaarste of tekort dreigt aan strooizout in Vlaanderen, wordt er overgeschakeld op het ‘prioritair strooiplan’, waarbij enkel nog de belangrijkste hoofdwegen worden gestrooid.

In uitzonderlijke weersomstandigheden of bij langdurig aanhoudende wintertoestand kan er beslist worden om de sneeuw ook te ruimen.

De gewestwegen binnen onze gemeente (N8 – N303 – N332) worden gestrooid door de diensten van het Vlaamse Gewest.

Post:

Tijdens de winter ben je als inwoner verplicht om het voetpad voor jouw woning sneeuwvrij en begaanbaar te houden. Deze bepaling is opgenomen in een gemeentelijk politiereglement. Ook Bpost benadrukt dat het voor de tijdige bedeling van de post belangrijk is dat de postbode veilig over een ijs- en sneeuwvrije stoep tot bij je brievenbus kan.

Afvalophaling:

Sneeuw en ijzel kunnen ook gevolgen hebben voor de afvalophaling:

  • Door sneeuwbuien of gladde wegen kan de ophaling op een ander tijdstip plaatsvinden dan normaal (vroeger of later). Plaats daarom de avond voor de ophaling jouw afvalzakken buiten.
  • Zet de afvalzakken bij sneeuw op een goed zichtbare plaats en controleer of ze niet zijn ondergesneeuwd.
  • Gladde wegen zijn soms niet bereikbaar voor de ophaaldiensten waardoor afvalzakken kunnen blijven staan. Neem deze zakken weer binnen en plaats ze bij de volgende ophaling opnieuw buiten. 

Top

Waterleiding:

Winterse temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je waterleiding en -meter bevriezen. Dit is niet alleen onaangenaam, het kan je ook heel wat geld kosten! Om dit te vermijden, geven wij hieronder wat tips:

  • Zorg dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Niet haalbaar? Plaats een elektrisch verwarmingslint parallel met de leiding en de watermeter. Let wel op voor kunststofbuizen en voor het binnenwerk van de watermeter: deze kunnen smelten door de warmte! Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe beroep op een vakman.
  • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en -leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.
  • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open nadat je de hoofdkraan hebt dichtgedraaid.
  • Aangezien niet alle lekken (onmiddellijk) zichtbaar zijn, controleer je best regelmatig de stand van je watermeter. Stel je plots een hoog verbruik vast? Ga dan op zoek naar de oorzaak. Noteer ’s avonds voor het slapengaan de stand van de watermeter. Indien je ’s nachts geen water verbruikt hebt en je stelt ’s morgens toch een gewijzigd verbruik vast, dan zit je waarschijnlijk met een lek.
  • Om goed voorbereid te zijn, controleer je best voor de winter of de hoofdkraan goed sluit en de leegloopkraantjes in de buurt van de hoofdkraan goed werken. Zo kom je in de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan.
Wat als de leidingen toch bevriezen:

Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met de haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open. Er kunnen namelijk buizen gesprongen zijn en dan zit je met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden. Als je er niet in slaagt om de leidingen te ontdooien, kan je enkel wachten tot het warmer wordt en dan ontdooien de leidingen vanzelf. In dat geval houd je de hoofdkraan best dicht als je niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijd je eventuele lekken bij plotse dooi. In geval van waterschade neem je best contact op met je verzekeraar. Maak ook de nodige foto’s. Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is, dien je de hulp in te roepen van je drinkwaterbedrijf.

Top