Natuurloop Zonnebeke

De Natuurloop in Zonnebeke trekt jaarlijks duizenden lopers aan. Per loper schenkt de club 1,5 euro aan Natuurpunt, de onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Zo schonk de Natuurloop in het verleden al bedragen van 1.500 tot 1.800 euro. Dit jaar beslist de Natuurloop ook om geen plastiek bekertjes meer te gebruiken voor de bevoorradingen. In plaats daarvan kiezen ze voor herbruikbare bekers. Op die manier willen ze hun ecologische voetafdruk verkleinen. Vorig jaar ruimde de club ook een volledige container afval uit de oude kleiputten nabij de Oude Kortrijkstraat.

Voorzitter Wim Coudron aan het woord:natuurloop_quote

“Natuurloop Zonnebeke is ontstaan onder enkele vrienden die zowel natuur– als sportliefhebber zijn. Als trailers genieten we wekelijks van tochten door de natuur. Zo is ook het idee ontstaan om in Zonnebeke een loopwedstrijd te houden door onze mooie bossen. Onmiddellijk kwamen we op het idee om diezelfde natuur een steuntje in de rug te geven. Zo hebben we meegedaan aan de ‘World Cleanup Day’ waar we de volledige berm van de A19 t.h.v. de Tresoriersstraat opruimden met een 14-tal afvalzakken als resultaat. Dit jaar organiseren we voor de derde maal onze loop. Ook nu schenken we 1,5 euro per loper aan Natuurpunt."

"Bovendien zijn we dit jaar een bekerloze organisatie. We hebben onze eigen herbruikbare softcup laten ontwerpen om zodoende onze ecologische voetafdruk tot een minimum te herleiden. Verder legden we dit jaar een nieuw looptraject aan in het domein Haneveld nabij de huidige Steenbakkerij. Op zich misschien geen echte meerwaarde voor de natuur maar het zorgt er wel voor dat dit gebied meer mensen in de natuur brengt en we hopen op die manier ook meer mensen te betrekken bij de natuur zodat ze zich ook bewust worden van het belang ervan."

natuurloop_foto