Vrije Basisschool De Wijzer

De leerlingen van VBS De Wijzer deden vorig schooljaar mee aan de actie ‘Mooimakers’. Elke klas ruimde een eigen straat op, wat ze trouwens nu nog steeds doen. Met hun opruimactie verdienden ze 900 euro. De leerlingen beslisten om met dit geld milieuvriendelijke herbruikbare waterflesjes te kopen voor iedereen op school. Op die manier willen  

de_wijzer_quoteze mee de plasticberg helpen bestrijden. Op school is er ook een compostvat voor het fruitafval en de twee mascottes, Kiko en Flo, maken de leerlingen bewust om milieuvriendelijk te zijn via bruikbare tips. 

Directeur Karoline Vermote aan het woord:

“We willen een nette school, maar ook een nette gemeente. Dat vraagt wat inspanning, maar werkt zeker. Elke maand is er een klas ‘Mooimaker’, om het zwerfvuil in de schoolomgeving op te ruimen. De leerlingen zijn heel enthousiast en gemotiveerd om dit te doen. Dit bewijst dat heel veel mensen zich storen aan het zwerfvuil en vinden dat hier strenger mag tegen opgetreden worden. Maar ook de kinderen zelf zijn ontgoocheld als ze merken dat er in hun opgeruimde straat na enkele dagen alweer zwerfvuil ligt. Op onze speelplaats hebben we verschillende gekleurde vuilnisbakken, zodat we ons afval kunnen sorteren. Restafval, PMD, en sinds vorig schooljaar ook een container voor papier en karton, groene vuilbakken en een compostvat. De themalessen rond afval en de zwerfvuilproblematiek en het bezoek van de compostmeesters maakten zowel leerkrachten als leerlingen warm. Ook een bezoek aan het containerpark van de gemeente, de verbrandingsoven, de workshops van Viesvuilland en de educatieve spelen van MIROM tijdens de Mooimakersweek, zorgen voor een gedragsverandering bij onze leerlingen. Dankzij hun dagelijkse inzet, maken onze leerlingen anderen warm voor het project en zal Zonnebeke een mooie gemeente blijven! Wij zijn dan ook heel trots met onze nominatie!”

de_wijzer