De WijzerWeide, een stap in de richting van een duurzame school

Zonnebeke – Vrije Basisschool De Wijzer uit Zonnebeke gaat met milieuprijs de Groene Pluim lopen. Zij kwamen als winnaar uit de bus na de publiekstemming. De nieuwe ambassadeur neemt de fakkel over van Olivier Dochy en Veerle Deconinck.

Diverse mooie initiatieven

Vorig najaar konden inwoners kandidaten aanbrengen voor de Groene Pluim 2023: een milieuprijs voor een persoon die of een vereniging of bedrijf dat zich belangeloos inzet voor ons milieu.

De jury aanvaardde uiteindelijk vier nominaties: Tijs Demyttenaere, een directeur, imker en papa met groene vingers die bedrijven en organisaties helpt met de aanleg van pluktuinen. Gemeentelijke basisschool De Zonnebloem, waar de leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken als ‘Mooimakers’. Natuurloop Zonnebeke, een loopwedstrijd die goed is voor zowel mens als natuur. En ten slotte Vrije Basisschool De Wijzer, die het project de ‘WijzerWeide’ letterlijk uit de grond heeft gestampt.

Diverse initiatieven die elk op hun manier belangrijk zijn in onze gemeente.

Een pluim voor VBS De Wijzer

Na de publieke stemming in november gaat VBS De Wijzer met de pluim(en) lopen! Onze jeugd onderwijzen over ons milieu en de huidige problematieken staat hoog op de agenda in deze school. Deze kinderen zijn ten slotte de wetenschappers, beleidsmakers en consumenten van de toekomst. Als we willen dat ook zij doordacht omgaan met onze Aarde, is milieueducatie noodzakelijk.

Op de tweede plaats eindigt GBS De Zonnebloem. Natuurloop Zonnebeke en Tijs Demyttenaere delen de derde plaats. Een podiumplaats voor iedereen!

Groene oase in de ‘WijzerWeide’

Naast de traditionele compostvaten en verschillende kleuren vuilnisbakken, vind je in VBS De Wijzer ook insectenhotels, wadi’s en bloemenperkjes. Het meest opvallende is hun ‘WijzerWeide’: een weide die de biodiversiteit en het klimaat ten goede komt. Ze installeerden een regenwater-infiltratiesysteem, de weide zuivert de lucht en trekt insecten en andere kleine dieren aan. Er komen nog vogelkastjes, een moestuin en een weerstation. Ze gebruiken zoveel mogelijk duurzaam hout en gerecycleerde materialen.

Een beloning voor elk

Voor deze mooie inspanningen ontvangen de school en de leerlingen binnenkort hun prijs. De andere kandidaten ontvangen een Zonnebon. Zo kan iedereen verder aan de slag, voor onze natuur!

Meer info? Milieudienst, 051 48 00 74, milieu@zonnebeke.be

Laatste update: 18 januari 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon