Wist je dat, de hondenpoep van je hond laten liggen ook een vorm van zwerfvuil is?

Het overkomt elke hondeneigenaar wel eens. Je maakt een wandeling met je hond en op een bepaald moment heb je dat hondenpoepzakje nodig en heb je er net geen bij. De verleiding is groot om de hondenpoep op de stoep of in de berm te laten liggen en snel huiswaarts te keren nu er toch niemand in de buurt is. Doe het niet! Neem als goede hondeneigenaar de verantwoordelijkheid op voor de acties van je huisdier. Probeer op één of andere manier de hondenpoep toch te verwijderen of keer op je stappen terug, ga een zakje halen en kuis de hondenpoep alsnog op. Bij de eerste de beste vuil­nisbak drop je het gevulde hondenpoepzakje erin.

Waarom?

  • Vuil trekt vuil aan. Na de eerste hondenpoep, komt er al snel een tweede of een derde bij. Het getuigt van weinig respect, ontsiert de buurt en zorgt voor de nodige geurhinder.
  • Het is voor niemand fijn als je er met je schoenen intrapt of als bij het grasmaaien het alle­maal in het rond vliegt.
  • Het is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid omwille van de bacteriën en wormen/eitjes die ze bevatten. Het is schadelijk voor zowel mens als dier.
  • Doe niet wat je zelf ook niet zou willen. Ook jij trapt niet graag in een hondenpoep.
  • Je kan een serieuze boete oplopen als je op heterdaad betrapt wordt of als je geen honden­poepzakje bij de hand hebt tijdens je wandeling met de hond.

Waarom is hondenpoep schadelijk?

Hondenpoep bevat bacteriën en eitjes van parasieten zoals Neospora (deze parasiet komt veel voor in melkveebedrijven). De eitjes van deze parasiet overleven de behandeling in afvalwaterzuiveringsin­stallaties en composteringsinstallaties en zijn te vinden op gras, in beken of zelfs in de groentetuin, indien je compost gebruikt.

Zo kunnen de parasieten mens en dier infecteren. Het is een gekend fenomeen dat deze parasieten bij zwangere koeien leiden tot een miskraam.

Het is dus slecht voor mens, dier en milieu om je hondenpoepzakje achter te laten in de natuur of bij het gft-afval te gooien.

De zakjes doorspoelen door het toilet of het in de riool dumpen, zijn ook een slecht idee. Zo dreig je immers het hele systeem te verstoppen. Daarnaast komt het plasti­c afval uiteindelijk terecht in het zuiveringsstation of zelfs in de zee.

Een boete?

Zorg dat je altijd een hondenpoepzakje bij de hand hebt, zodat je de hondenpoep op een propere manier in de vuilnisbak kan gooien. Handhavers mogen hier op controleren. Heb je er geen bij, maak je kans op een boete.

Gooi je hondenpoepzakjes in een straatvuilnisbak, in speciale hondenpoepbuizen of thuis bij het restafval.

Zijn bio-afbreekbare zakjes beter voor het milieu?

Als je de gevulde zakjes correct weggooit, maakt het gebruik van bio-afbreekbare zakjes eigenlijk niet uit. In de meeste gevallen wordt het restafval namelijk verbrand, om zo weer energie te creëren.

Als je bewuster wil kopen, ga je best voor een zakje gemaakt van gerecycleerd polyethyleen (dus van afval). Een bio-afbreekbaar zakje is zeker ook oké, dat wordt gemaakt van zetmeel (een voedingsmiddel). Let wel: net als gewone plastic zakjes, breken bio-afbreekbare zakjes NIET af in de natuur. Een bio-afbreekbaar zakje op de grond gooien is dus ook enorm schadelijk voor de omgeving.

 

Ieder kakje in een zakje en daarna in een vuilnisbakje!

Ieder kakje in een zakje en daarna in een vuilnisbakje.
Laatste update: 19 april 2023
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon