Beselare krijgt de eerste trajectcontrole in onze gemeente

De bebouwde kom van Beselare krijgt de eerste trajectcontrole in de gemeente. Dit najaar komen er twee camera’s in de Beselarestraat waar je 50 kilometer per uur mag rijden. Die twee camera’s zullen vanaf februari 2024 de snelheid meten van het verkeer.

Waar exact komt de trajectcontrole?

In de Beselarestraat, tussen de begraafplaats en het kruispunt met De Warande.

Wanneer start de trajectcontrole?

De installatie van de camera’s gebeurt in het najaar van 2023, in oktober of november. In december gebeurt de ijking. De ijking zorgt ervoor dat de camera’s de snelheid correct meten. Pas in februari 2024 start de echte trajectcontrole. Dan zullen de camera’s werken en riskeer je een boete wanneer je sneller rijdt dan 50 kilometer per uur.

Hoe wordt de snelheid gemeten?

De camera’s nemen twee foto’s van je nummerplaat en meten hoe lang je rijdt van de begraafplaats naar De Warande of omgekeerd. Zo wordt je gemiddelde snelheid berekend. Ligt die te hoog, dan krijg je een boete.

Wanneer krijg ik een boete?

Van zodra je gemiddelde snelheid hoger ligt dan 56 kilometer per uur.

Hoeveel bedraagt de boete?

Rij je gemiddeld tussen 56 en 60 kilometer per uur, dan betaal je een GAS-boete van 53 euro. Vanaf 60 kilometer per uur, betaal je 11 euro extra per kilometer die je te snel rijdt. Vanaf 70 kilometer per uur gaat de overtreding naar de politie en bepalen zij de bedragen.

Hoe weet ik of ik een boete moet betalen?

Wanneer je te snel gereden hebt, krijg je een brief met een betalingsverzoek. Doordat we een foto nemen van je nummerplaat, kennen we je adresgegevens.

Waarom komt deze trajectcontrole er?

Onderzoek toont aan dat 85% van het verkeer 10 tot zelfs 20 kilometer per uur te snel rijdt op deze plek. Dit leidt tot zeer gevaarlijke situaties in het centrum waar er scholen, handelaars, onthaalouders, horeca en dus ook veel zwakke weggebruikers aanwezig zijn. Verkeersveiligheid kwam uit de bevolkingsbevraging als topprioriteit naar voor. Daarom zet het bestuur in op acties die het verkeer veiliger maken.

Meer info? Dienst mobiliteit, 051 48 01 13, mobiliteit@zonnebeke.be en op deze pagina

Laatste update: 17 oktober 2023
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon