Streekproduct Zonnebeke 2020

klik hier om te stemmen op jouw favoriete streekproduct

 

Dit jaar organiseert Zonnebeke voor de tweede maal een wedstrijd waarbij de gemeentelijke streekproducten worden opgespoord. Drie producten zullen benoemd worden tot Zonnebeeks streekproduct. De laureaat zal bovendien gedurende een jaar extra in de spotlights gezet worden.

De winnaar wordt bepaald door een beoordeling van een jury enerzijds en via een online stemming door het publiek anderzijds. Ook jij kan hier jouw stem uitbrengen. De stemronde loopt van 1 tot en met 15 september.

Om te kunnen stemmen, moet je een Google-account hebben of je kan er eentje gratis aanmaken. Je kan slechts éénmaal stemmen per geldig e-mailadres.

 

We stellen de zeven kanshebbers even aan je voor:

handje Zandvoordse Gerookte Worst - Le Plat Pays

gerookte worstenDe gerookte worsten zijn gebaseerd op een recept uit de oude doos. Ze werden het succes van een nu reeds gepensioneerde beenhouwer. Edward Vandorpe van Le Plat Pays in Zandvoorde blijft het traditionele recept verderzetten.

De worsten worden gemaakt met rundsvlees, van lokaal gekweekte dieren, dat gepekeld en gerookt wordt.

 

 

 

handje Heksenpaté - Kwaliteitsslagerij Hans & Ann

heksenpat?Het idee om de Heksenpaté te ontwikkelen ontstond toen Hans Bouten van Kwaliteitsslagerij Hans & Ann een Heksenbiertje zat te drinken in Beselare. Bij dat biertje ontbrak namelijk een bijpassend tapasgerechtje.

De Heksenpaté wordt gemaakt met Duroc d’Olives varkensvlees, lever, spek en verschillende kruiden. Opvallend is het gebruik van pistachenoten en zeezout.

 

handje Santfort Filet d'Anvers - Santfort Beef

filet d'anversDe Filet d’Anvers is gebaseerd op een oud recept die de puurheid van het product in stand houdt, maar toch een lichte rooksmaak biedt. Eenmaal fijn gesneden vindt hij, volgens Dirk Vandorpe van Santfort Beef, perfect zijn weg op een stuk brood, als tapas en in diverse salades.

De Filet d’Anvers is afkomstig van eigen kweek rund die zelf versneden en gemarineerd wordt gedurende zes weken, daarna wordt zij gedroogd en licht gerookt op eikenhout.

 

 

 

handje Passendalerham - Passendaler

passendalerhamDe Passendalerham is een rauwe ambachtelijk gepekelde en gerookte ham naar een recept van een 82-jarige beenhouwer die vroeger van boer tot boer ging om een varken te slachten. Wim Mouton van Passendaler benadrukt dat de ham een ouderwets lekker product is.

De ham is afkomstig van in Passendale gekweekte varkens, waarna het vier weken lang gepekeld wordt met verschillende specerijen. Vervolgens wordt de ham gedroogd, gerookt en gerijpt in de kelder alvorens aangesneden te worden.

 

 

handje Zonnebeeks Smoefelhammetje - Culinair Huis Vandeputte

smoefelhammetjeDe Zonnebeekse Smoefelhammetjes zijn een uniek product die al decennialang bereid worden bij Culinair Huis Vandeputte. De speciale kruidenmix en vooral het beentje, om het hammetje vast te houden bij het eten, typeren het product volgens Hein Devos.

De hammejtes worden na een selectie van het juiste mager vlees kort gerijpt zodat de kruidenmix goed kan inwerken.

 

 

 

handje Léonie - Castalia Craft Beers

l?onie bierIn 2021 is het precies 100 jaar geleden dat jonkvrouw Léonie Keingiaert de Gheluvelt verkozen werd tot de eerste vrouwelijke burgemeester in België. Léonie was een krachtige en mysterieuze vrouw ofwel een dame met pit. Bram Vandewalle van Castalia Craft Beers ontwikkelde het bier en zal Léonie permanent een plaats geven in zijn assortiment.

Bij de creatie van het Léonie bier werd gezocht naar een bier dat pittig van karakter is, maar ook best zacht van smaak, fruitig en met licht bittere afdronk. Nepalese pepers en hop zijn er duidelijk in terug te vinden als je proeft. 

 

handje Passendaalse Lukken - De Vredestuin

lukkenDe ambachtelijke lukken zijn gebaseerd op het oude recept van de grootmoeder van Kristien Vanacker van De Vredestuin. Oma’s recept van bloem, suiker en eieren kreeg dankzij een scheutje ’t Vintje, een likeur van Vintage Heuvelland, een streekgebonden lukkensmaak.

Het deeg krijgt 24 uur rusttijd, wordt afgebakken en best bewaard in een ijzeren doos zoals vroeger.

 

 

 

 

logo