Zo’n 10 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de ene na de andere begraafplaats ingehuldigd op de voormalige plaatsen van verwoesting en wanhoop. Bekende voorbeelden zijn Tyne Cot Cemetery dat in juni 1927 officieel werd ingehuldigd en de Menenpoort een maand later. De bouw van deze monumentale bouwwerken had een grote weerklank. In de jaren daarna gingen duizenden Britse veteranen, weduwen en hun families op pelgrimstocht naar de Westhoek op zoek naar een graf, een naam, een spoor van een geliefde, hoe vluchtig ook. Een pelgrimstocht die tot op de dag van vandaag doorgaat.
In de lezing vertelt professor Connelly over Britse pelgrimstochten naar de slagvelden van Ieper in de jaren 1920 en 1930. Hij beschrijft hun ervaring in kleuren, het contact met de plaatselijke bevolking, de taalverwarring en de daaruit voortvloeiende anekdotes.
Over Mark Connelly
Mark Connelly is professor ‘Modern British History’ aan de Universiteit van Kent. Hij heeft een brede kennis van militaire geschiedenis en heeft een specifieke interesse in de herdenking van WOI. Hij is een graag geziene gast in het Passchendaele Museum en bezoekt het museum en de regio frequent; op eigen houtje of vergezeld door zijn leerlingen. In het verleden heeft Mark al lezingen gegeven in het Kenniscentrum en dit jaar werkten we opnieuw samen voor de belevingswandeling “De Weg Terug”.
Praktisch
Datum: donderdag 3 oktober 2024 om 19.00 uur
Locatie: kenniscentrum, Ieperstraat 1, Zonnebeke
Toegang: € 10,00 per persoon, inclusief drankje. Ter plaatse betalen.
Gratis toegang voor Friend, Ambassador & Corporate membership.
Opgelet: Engelstalige lezing