Het verzet en het concentratiekamp Neuengamme

Lezing of congres

Daden van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog waren niet zonder risico. Velen werden gearresteerd en gedeporteerd naar Duitsland.

Kristof Van Mierop vertelt het verhaal van zijn grootvader, Nieuwpoortenaar Roger Vyvey, die door zijn verzetsdaden in de kustregio als politieke gevangene in het concentratiekamp Neuengamme terecht kwam, net als meerdere inwoners van Groot-Zonnebeke.

Neuengamme, een meestal eerder onbekend concentratiekamp. Het is geen uitroeiingskamp zoals het wereldbekende Auschwitz, waar systematisch joden werden vermoord. Nochtans was dit het grootste Noordduitse concentratiekamp in de buurt van Hamburg waar van de geschatte 100.000 gevangenen er tenminste zo’n 43.000 het leven lieten. Een immens hoog percentage.

Een verhaal over ontmenselijking, systematische vernedering, slavenarbeid, dodenmarsen en één van de grootse scheepsrampen uit de geschiedenis. En dit maanden nadat België bevrijd was.

Lezing door Kristof Van Mierop, kleinzoon van een Neuengamme gevangene, secretaris-generaal van de Amicale Internationale KZ Neuengamme, bestuurslid van de Belgische Vriendenkring Neuengamme (www.neuengamme.be)

Het verzet en het concentratiekamp Neuengamme

Datums

Van: 24/03/2023 18:30
Tot: 24/03/2023 21:00

Prijs

Basistarief: Gratis

Locatie

OC “De Leege Platse”
Geluwestraat , 8980 Beselare

UIT in Zonnebeke

Op zoek naar een evenement in Zonnebeke? Raadpleeg dan onze evenementengids.

zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon