InwonerBezoeker
   

Dorpspunt in Zandvoorde blaast één kaarsje uit

Zandvoorde (Zonnebeke) – Net als de Beselaarse heksen, vliegt ook de tijd. Op 24 september bestaat het Dorpspunt in Zandvoorde één jaar, en dat wordt gevierd! Een week lang staan er festiviteiten gepland. We blikken even terug op een mooi jaar.

Gemeente Zonnebeke diende in 2021 twee dossiers in, in het kader van ‘Zorgzame buurten in Vlaanderen’. Een daarvan is het Dorpspunt in Zandvoorde. Een levendige en lokale ontmoetingsplek. Inwoners vinden er uit het dorp verdwenen diensten terug en kunnen er elkaar ontmoeten. Het Dorpspunt wordt uitgebaat door personen met een verstandelijke beperking die ondersteund worden vanuit De Lovie vzw. Deze medewerkers doen dit samen met vrijwilligers uit de buurt.

Twee medewerkers van het dorpspunt bakken samen pannenkoeken in de keuken. Hotspot in het kleine Zandvoorde

Het Dorpspunt omvat onder andere een buurtwinkel waar je terecht kan voor vers brood, taart, verse groenten en lokale producten. De medewerkers staan ook paraat voor kleine klusjes voor de buurtbewoners: Tijdens je verlof, legen ze met plezier je brievenbus. Op zoek naar een nieuw boek? Door de samenwerking met bibliotheek De Letterschuur kun je een boek thuis laten bezorgen met ‘Bib aan huis’ of snuister even in het boekenruilkastje.

Naast brei-, knutsel-, bloemschik- en rummikubnamiddagen kon je er ook aanschuiven aan de ‘Langste Tafel’, informatie opdoen tijdens ‘Koffie met Formulieren’ en nieuwe ideeën voor de buurt bedenken tijdens ‘Café Dialoog’. Deze zomer kon je stoppen aan hun zomerterras voor een lekkere verwenkoffie of van hieruit vertrekken voor de fotowandelzoektocht van de toeristische dienst. Het zomerterras kon aangekocht worden door een mooie gift van de Running Ladies Geluwe.

Bezoek van minister Crevits

Minister van Welzijn Hilde Crevits, samen met een medewerker van het dorpspunt en haar mama. Naast een bezoekje van de Sint en zijn Pieten, kwam ook de Kerstman langs met pakjes voor de kleinsten. Ander hoog bezoek ontvingen we op 23 maart van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits. Omwille van de pioniersrol die de gemeente opnam bij de lancering van de zorgzame buurten in Vlaanderen én het succes dat het Dorpspunt sinds de opstart kent.

 

Een digitale helpende hand

Recent dient het Dorpspunt nu ook als Digibank. Ben je digitaal niet zo vaardig? Een medewerker helpt je graag verder met dagelijkse basistoepassingen, zoals het installeren van een bankapp, phishing herkennen of een afspraak maken op de gemeentewebsite.

 

 

 

Een week vol festiviteiten

In de aanloopweek naar hun eenjarig bestaan, zitten de medewerkers en vrijwilligers niet stil bij het Dorpspunt. Elke dag kan je deelnemen aan een leuke activiteit, zoals curling en een sjoelbaktornooi. Op 23 september wordt de week in stijl afgesloten met een groot feest. Zin om erbij te zijn? Schrijf je in via 057 20 52 77 of dorpspuntinzandvoorde@delovie.be. Het volledige programma kan je raadplegen op zonnebeke.be/dorpspunt-zandvoorde.

Zorgzame Buurten Logo Dorpspunt in Zandvoorde Logo De Lovie

Laatste update: 21 september 2023
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon