Huldiging van Zonnebeekse sporters en cultuurbezielers op de ‘Sport- en Cultuurtrofee’

Zonnebeke – Sporters, en cultuurbezielers, beleven meer! Dat kunnen deze winnaars beamen. Op 11 maart 2023 reikte Zonnebeke naar jaarlijkse gewoonte haar sport- en cultuurprijzen uit, dit keer voor het jaar 2022.

Sportman en -vrouw

Vincent D’hondt mag zich sportman van 2022 noemen. Vincent woont in Passendale en speelt G-Darts. Voor 2022 kan hij zeven overwinningen op zijn palmares schrijven, waaronder het Wereldkampioenschap. Bovendien staat hij op de ranglijst van 2022-2023 op nummer 1! Een knappe prestatie die we hem niet snel nadoen.

Voetbalster Noor Delrue verdient de trofee van sportvrouw van het jaar. Noor woont in Beselare en is keeper bij SC Zonnebeke via een samenwerking met KEVC Beselare. Ze werd in 2022 geselecteerd bij de jeugd van de nationale ploeg van België, The Red Flames. Een vurige spurt in haar sportcarrière.

Sportbelofte

Een opkomend talent binnen de atletiek is Fran Van Hollebeke en ze werd dan ook door het publiek gekroond tot sportbelofte van 2022. Fran is woonachtig in Beselare. In 2022 werd ze onder andere Belgisch kampioen in de 3.000 meter cross in Brussel in de categorie ‘miniemen’. Geen kleine ‘kadee’ meer!

Sportploeg

Onze gedreven wandelaars van De Drevestappers winnen de trofee van sportploeg van het jaar. Om een Belgische competitie te kunnen starten, werden in 2021 verschillende wandelclubs ingedeeld in aparte afdelingen. In 2022 behaalden De Drevestappers de eerste plaats binnen hun afdeling met maar liefst 10.082 wandelingen. Dit zijn er 1.100 meer dan de club op de tweede plaats! Daardoor promoveren ze dit jaar naar een hogere afdeling binnen de provincie. Op nationaal niveau behaalden ze de elfde plaats. Blijven stappen maar.

Schaal

Terwijl de vorige prijzen bepaald werden via een publieke stemming, wordt de schaal geschonken door de sportraad. Deze gaat dit jaar naar Michiel Ceuninck. Michiel is afkomstig van Zonnebeke en doet aan atletiek binnen de G-sport. In 2022 nam hij deel aan de Special Olympics en verwierf daar verschillende podiumplaatsen in de sprint- en verspringdisciplines. Net zoals de voorgaande winnaars krijgt ook hij een Zonnebon van 25 euro.

Sportverdiensten

Vier laureaten zetten zich al jaar en dag in voor hun sportclub: Thijs D’Alleine is sinds enkele jaren voorzitter van de Vrije Wielertoeristen Geluveld nadat hij al 20 jaar als vrijwilliger meedraait. Rudy Vandelannoote ken je misschien als de vaste ticketverkoper bij de voetbalwedstrijden van de eerste ploeg van Blue Star Geluveld. Daarnaast is hij er ook al jarenlang ondervoorzitter. Bernard Verbrugghe zet zich al sinds mensenheugenis in voor de algemene sportwerking in Groot-Zonnebeke. Ten slotte werd ook Roger Boscart van het Koerskomiteit ’t Hoekske laureaat.

Sportvrijwilligers

Sportclubs, en clubs in het algemeen, werken niet zonder de broodnodige vrijwilligers. We bedanken daarom Kris Treve van de Koninklijke Schuttersgilde St.-Sebastiaan Beselare, Christophe Derudder van De Drevestappers, Anny Tuyten van Blue Star Geluveld, Bart Dewulf van de Natuurloop en Milan Salomez van Koerskomiteit ’t Hoekske. Zowel de sportverdiensten als de -vrijwilligers kunnen lokaal gaan winkelen met een Zonnebon van 10 euro.

Cultuurtrofee

Vijf kandidaten werden door de cultuurraad genomineerd voor de cultuurtrofee 2022: Peter Deman, regisseur bij toneelgezelschap ’t GAT en Comité Léonie en bezieler van Prime Productions. Jeroen Defauw, leerkracht in GBS De Regenboog die een kinderboek schreef en hiernaast nog een muzikale duizendpoot is met een passie voor toneel en natuur. Hans Van Bockstael, hoofdman van de schuttersgilde in Beselare en tot ridder geslagen in de ‘Europese Orde Heilige Sint-Sebastianus’. Daarnaast werkt hij mee aan de Heksenstoet en is hij voorzitter van de sportraad. Mario Verhelle, ook lid van de schuttersgilde in Beselare, helpende hand bij de Heksenstoet, oprichter van de Cel WOII en lid van de Zonnebeekse Heemvrienden.

Maar het was Silke Thorrez die aan de haal ging met de trofee. Silke, afkomstig uit Beselare, zette haar eerste culturele stappen op de planken van toneelkring Vreugde na Arbeid. Tijdens en na haar opleiding speelde ze bij diverse theatergezelschappen zoals Theater Antigone, de Mannchaft en Blauwhuis. Naast spelen, creëert en regisseert Silke ook. Haar laatste werk, ‘Coupe Familiale’ (2019, Theater Antigone), werd geselecteerd voor het Theaterfestival 2020. Bij jeugdtheater ‘Larf!’ geeft ze wekelijkse theaterateliers. Op televisie kennen we haar van ‘Onder Vuur’, ‘Nonkels’ en ‘Chantal’. Voor haar werk wordt ze beloond met een gepersonaliseerde trofee in de vorm van een heks, van de hand van kunstenaar Luc Lapere uit Staden.

Cultuurverdiensten

Ook een dertigtal socio-culturele verenigingen nomineerden een vrijwilliger. Als dank en appreciatie voor hun vele werk achter de schermen kregen zij allemaal een Zonnebon van 10 euro.

De cultuurverdiensten voor 2022 zijn: Johnny Blanckaert van de curling groep in Zandvoorde, Delphine Blondeel van De Marul, Gerda Callewaert van FERM Beselare, Joske Callewaert van Prime Produtions, Wim De Bruyne van KWB Geluveld, Paula Decuypere van OKRA Beselare, Guido Demeyere en Pierre Dewulf van Gezinsbond Beselare, Dina Demuynck van FERM Zonnebeke, Rik Dequae van VZW GPS1917, Rik Desmet van het Centrumcomité Passendale, Sabine Dessauvage van Markant Passendale, Els Devroe van FERM Passendale, Christine Elslander van Gezinsbond Geluveld-Zandvoorde, Katrien Herman van Markant Zonnebeke, Marie-Rose Kindt van VZW Zorg en Welzijn Passendale, Nico Klee van VZW Heksenstoet, Annie Milleville van OKRA Zonnebeke, Koen Moutton van Gezinsbond Passendale, Annick Mylleville van het Zonnebeeks Amateur Theater, Jacqueline Mylleville van S-Plus vrouwen vooruit, Chantal Noppe van De Tuinhier Zonnebeke, Willy Roets van Neos Groot-Zonnebeke en VZW De Craeye, Janne Samyn van de Koninklijke Toneelvereniging VNA Beselare, Anita Soenen van Samana Zonnebeke, Elisabeth Vandamme van Zorgcentrum Sint-Jozef Zonnebeke, Karine Vandenabeele van Cel WOII Groot-Zonnebeke, Geert Vandewaetere van De Zonnedravers Zonnebeke, Christine Van Exem van het Molenaarelstkoor, Marleen Vandoolaeghe van Femma Zandvoorde, Bernadette Van Hee van Davidsfonds Passendale, Elly Vansevenant van De Reutelnoot en Joris Wyseur van de Landelijke Gilde Beselare.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden.

Meer info?

Dienst cultuur, 051 68 03 85, cultuur@zonnebeke.be

Sportdienst, 051 68 03 80, sport@zonnebeke.be

© Foto: Zenon Bekaert

Laatste update: 14 maart 2023
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon