Jezelf beschermen tegen de zon? Weren, kleren en smeren!

Huidkanker is een van de snelst stijgende kankers in Vlaanderen. Hoe dat komt? Doordat veel mensen in de zon lopen. Eén Belg op zes krijgt huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar.

Een van de beste maatregelen tegen huidkanker is jezelf goed beschermen tegen de zon. Niet alleen tijdens de vakantie of wanneer het warm is, maar het hele jaar door. Want ook een vroeg lentezonnetje bevat uv-straling en kan schadelijk zijn voor je huid.

En je beschermen tegen de zon, dat doe je op drie manieren: zon weren, kleren en smeren! Het is veel sneller smeerweer dan je denkt.

De zon weren

Om veilig van de zon te genieten, is het belangrijk om op tijd de schaduw op te zoeken. Loop niet te lang in de zon, zeker niet tussen 12 en 15 uur. Zoek regelmatig de schaduw op onder een boom of een parasol.

Kleren

Draag kleding die armen en benen bedekt, zet een petje of hoed op. Hoe dichter een stof geweven is, hoe beter ze beschermt tegen de zon. Op sommige kledingstukken staat een ultraviolet protectie factor (UPF). Die factor toont de bescherming van het kledingstuk tegen uv-stralen.

Smeren

Jezelf regelmatig insmeren met zonnebrandcrème is een absolute must bij zonnig weer. Smeer je 30 minuten voor je in de zon zit in met minstens factor 30, herhaal dit elke twee tot drie uur. Smeer sneller na het zwemmen of wanneer je veel zweet.

Meer info? smeerweer.be

""
Laatste update: 25 juni 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon