Februari: de maand van (geen) alcohol?

Logo Tournée Minérale: druppel met twee klinkende glazen in Elk jaar doen er honderdduizenden mensen mee aan Tournée Minérale, een maand lang zonder alcohol. Iedereen steunt elkaar en ondertussen serveren ook cafés en restaurants in februari heel wat alcoholvrije dranken.

Wanneer je een maand lang ‘nee’ zegt tegen een pintje of een glas wijn, besef je achteraf des te meer hoe vaak je eigenlijk wel alcohol drinkt. De Druglijn krijgt tijdens Tournée Minérale dan ook geregeld telefoons van mensen die de alcoholvrije maand moeilijker vinden dan ze verwacht hadden. Deelnemen aan Tournée Minérale is geen oplossing voor wie problemen ervaart met zijn of haar alcoholgebruik.

Maak je je zorgen over je alcoholgebruik? Vul de zelftest in van De Druglijn en kijk waar je terechtkan voor hulp via 078 15 10 20 of druglijn.be.

Alcoholisme is een familieziekte

Niet enkel de alcoholist worstelt met zijn drankgebruik. Ook familieleden, vrienden en kennissen lijden vaak onder de situatie.

“Ik heb nooit anders geweten dan dat papa dronk. Toen ik zeventien was liep ik meer en meer tegen een muur van schaamte en pijnlijke voorvallen omdat ik ontdekt had dat het bij vrienden thuis niet zo was als bij ons. Bij ons was de sfeer verziekt. Niemand wist hoe ik vanbinnen verscheurd werd. Omdat ik bang was om gekwetst te worden, vertrouwde ik niemand. Ik was bang dat ze zouden kijken in mijn kleine wereldje en ontdekken dat mijn papa veel te veel dronk en zulke domme dingen zei en deed. Een klasgenoot nodigde met uit om naar een ontmoeting van ‘Alateen’ te gaan. Wat wat dat nu weer? Ik twijfelde enorm, toch probeerde ik het en ik werd er letterlijk met open armen ontvangen. Ik voelde meteen de warmte uitstralen richting mijn hart, dat in die tijd ijskoud bevroren was. Ik was tot niets verplicht maar hoorde er meteen bij, zonder me te moeten bewijzen. De glimlach, de omhelzingen, de begrijpende blikken, allemaal tekenen die me vertelden: je hoort erbij. Zelf zonder woorden was het een hartelijk welkom, een eerste stap van mijn nieuwe leven dat startte.

Door hen leerde ik onderscheid te maken tussen de persoon papa en zijn vriendje alcohol. Het is niet mijn fout dat zijn gedrag zo is. Ik leerde ermee leven en geef het stilaan een plaats. Ook al is het moeilijk hem zo fel te zien aftakelen. Het is en blijft mijn papa. Ik hoop dat ook hij de klik zal maken en stopt. Dan zal ik hem steunen en helpen, maar zijn vriendje alcohol ken ik nu wel en ik weet ook dat ik er weinig aan kan veranderen als papa niet wil.”


Worstel jijzelf met alcohol of heb je een familielid dat problemen heeft met alcoholgebruik? Je kunt terecht bij verschillende instanties:


 

Laatste update: 24 januari 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon