Verschillende mensen stierven afgelopen winter door een CO-vergiftiging. Meer dan 1.000 mensen worden hiervan jaarlijks slachtoffer. Wees dus alert en voorzichtig.
Je ruikt en ziet het niet
Koolstofmonoxide (CO) is een gas waarvan je in ademnood geraakt en kunt stikken. Je kan het niet zien, ruiken of voelen. Daarom is het zo gevaarlijk.
Let op met verwarmingstoestellen
De meeste CO ontstaat binnenshuis door de (slechte) verbranding van koolstofhoudend materiaal: vaste brandstoffen (kolen, hout), vloeibare brandstoffen (olie, benzine) en gasvormige brandstoffen (aardgas, stadsgas, LPG). Bijna elk huis krijgt dus te maken met CO: denk aan boilers, centrale en verplaatsbare verwarmingstoestellen, kooktoestellen op gas en verbrandingsmotoren.
Vier pijlers redden levens
- Controleer: laat toestellen installeren door een erkende vakman. Controleer ze daarna (twee)jaarlijks, ook de afvoerkanalen (zoals een schoorsteen). Zelf kan je aan de kleur van de vlam zien of er gevaar dreigt: blauw is goed, geel is niet goed.
- Ventileer: verlucht regelmatig alle kamers. Zet je ramen open! Op de plek waar een verbrandingstoestel staat, moet je altijd ventileren. TIP! Leer energiezuinig ventileren met de gratis en online energiefit-sessie op 14 maart 2023. Inschrijven via fluvius.be/energiefit.
- Alarmeer: plaats een CO-melder in elke kamer met een verbrandingstoestel en in leefruimtes waar je het vaakst zit, zodat die een alarmsignaal laat horen wanneer er te veel CO is. Plaats de melder correct.
- Reageer: symptomen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken. Als meerdere personen in eenzelfde ruimte deze klachten hebben, kan het gaan om CO. Open ramen en deuren en verlaat onmiddellijk de woning. Bel de hulpdiensten op 112. Haal slachtoffers uit de woning en start met reanimeren wanneer ze niet ademen.
Meer info? Antigifcentrum, 070 245 245, antigifcentrum.be/koolstofmonoxide, brandweerwesthoek.be/preventie