Ik Zomer West-Vlaams in Zonnebeke

omslag

Dit jaar zullen we meer dan anders onze zomer spenderen in eigen streek. Maar, goed nieuws, want in Zonnebeke hebben we een zomer vol leuke activiteiten in petto!

Wel graag rekening houden met de geldende maatregelen, zo kunnen we allemaal genieten van een leuke tijd. Deze activiteiten zijn echter wel onder voorbehoud, rekening houdend met de evolutie van de epidemiologische situatie van ons land en de coronamaatregelen die worden getroffen door de Nationale Veiligheidsraad.

Het aanbod in Zonnebeke:

Doorlopend

zon Fotofietszoektocht 'Zonnebeke herrijst' - The Legacy fietsroute (37 km)

Deze fotozoektocht laat je kennis maken met het monumentale erfgoed van onze gemeente. Na de Eerste Wereldoorlog ligt de Westhoek in puin. Herstellen lijkt een onbegonnen zaak, maar de streek krabbelt weer recht. In tien jaar tijd herrijst ook Zonnebeke. Deze werderopbouw bepaalt tot op vandaag het uitzicht van onze gemeente en is dan ook de rode draad in deze fietszoektocht.

Hou tijdens het fietsen de ogen goed open zodat je geen enkele foto over het hoofd ziet. Je maakt kans op één van de prijzen als je erin slaagt om de foto's in de juiste volgorde te plaatsen. De prijsuitreiking vindt plaats op 17 oktober.

 • tot en met 30 septemberfotofietszoektocht
 • start: parking 2 Kasteeldomein Zonnebeke
 • de zoektocht kan je gratis verkrijgen bij de dienst voor toerisme
 • meer info via toerismezonnebeke.be

zon Fotowandelzoektocht 'Het pittoreske Passendale anders bekeken' (3 km)

Foto's met pijlen wijzen je de weg in het pittoreske dorp. De zoektocht laat je op een leuke manier de gemeente ontdekken.fotowandelzoektocht

Er zijn 36 te zoeken foto's die in de juiste volgorde geplaatst moeten worden. De formulieren worden gratis verspreid, maar bij afgifte van de antwoordstrook wordt een bijdrage van 1 euro gevraagd. De eerste tien winnaars ontvangen een prijs tijdens de prijsuitreiking op 9 oktober.

Bekijk zeker ook het filmpje toerismezonnebeke.be!

 • tot en met 20 september
 • start en einde: oud gemeentehuis Passendale
 • de zoektocht kan je gratis verkrijgen bij de dienst voor toerisme, bij verschillende lokale horecazaken in Zonnebeke en op elk marktplein in elke deelgemeente in een blokpaal
 • meer info via toerismezonnebeke.be

 

Juli

zon De Zomer van KLAPZ!

Neem een verteller en, als in voorraad, ook een muzikant. Meng er een paar goede verhalen onder, kruid met wat stemmige muziek en serveer het geheel op een speciale locatie aan een publiek van fijnproevers. Dat is het recept van KLAPZ!, een klassieker binnen de cultuurkeuken van de gemeentes Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke met deze zomer weer de donderdagse vertelavonden in juli. De zomerse vertelavonden mikken op een volwassen publiek, met uitzondering van de gezinsvoorstelling van 23 juli die er is voor iedereen vanaf 5 jaar.

zon Het Boekenmysterie: boekenspeurtocht in het Kasteelpark! (2,5 km)

Door het coronavirus was er op 28 juni jammer genoeg geen Boekenfeest… De boeken hadden er nochtans ook heel hard naar uitgekeken! Er waren 24 boeken van de Kinder- en Jeugdjury die mee zouden doen met workshops en lezingen én die jou graag hadden ontmoet! En omdat die boeken zóóó graag naar buiten wilden, zijn ze plots allemaal boekenmysterieontsnapt uit de bibliotheek! Detective meneer Spoor ontdekte een aantal boeken in het park, en hij denkt dat ze ons iets willen vertellen. Onze bibliotheekmedewerkster mevrouw Leesgraag vraagt jullie om te helpen! Vind jij de 24 boeken terug en kun je ontdekken wat ze ons graag willen vertellen? Volg het spoor van de boekenmannetjes en vind hun boodschap! Met de QR-code op het einde kun je controleren of jij een échte boekenspeurneus bent!

 • doorlopend in juli
 • start nabij de ingang van de bibliotheek in het Kasteeldomein
 • nodig: pen en papier, smartphone
 • meer info via zonnebeke.bibliotheek.be

zon Zonnebeke Gegidst 'Folklore wandeling' (7 km)

De Folklore wandelroute in Beselare neemt je mee doorheen de tradities en culturele eigenheid van de ooit zeer afgelegen, landelijke gemeente. De ontginning van de woeste gronden door de ‘Heren van Beselare’ zorgde voor een eerste georganiseerde economische bedrijvigheid die de plattegrond van de gemeente vormde en zelfs nu nog zichtbaar is.folklorewandeling

 

Augustus

zon Film in het Park - afgelast

Ben je een echte filmliefhebber en hou je van een filmvoorstelling in openlucht? Pik dan zeker Film in het Park mee en geniet van de prachtige setting in het Kasteeldomein.

Huisdiergeheimen 2 (2019 - animatiefilm) brengt het verhaal van de foxterriër Max die leert omgaan met de veranderingen in zijn leven. Zijn baasje heeft een kindje, baby Liam, en Max wil hem kost wat kost beschermen, maar dat zorgt voor heel wat extra stress. Tot overmaat van ramp ontmoeten ze tijdens een uitstapje naar de boerderij heel wat hond-onvriendelijke koeien, vijandige vossen en een angstaanjagende kalkoen. Gelukkig kan Max rekenen op de hulp van Rooster, een ervaren boerderijhond die Max helpt om zijn angsten te overwinnen. Ondertussen probeer Gidget het favoriete speeltje van Max te redden uit een appartement vol katten en gaat het schattige superheldenkonijntje Snowball op avontuur met een Shih Tzu. Vinden onze vrienden de moed om hun angsten te overwinnen?

De Nederlandstalig gesproken film wordt geprojecteerd op een groot scherm op het binnenplein tussen het kasteel, restaurant en de bibliotheek. De toegang is gratis. Ter plaatse wordt er catering voorzien. Breng zelf een stoeltje of dekentje mee om in alle comfort te genieten van de filmvoorstelling.

zon Workshop 'Maak je eigen stickers' - onder voorbehoud

Kinderen uit het tweede, derde en vierde leerjaar zijn welkom om een workshop te volgen om te leren werken met het softwareprogramma 'Inkscape'. Hiermee leren ze zelf ontwerpen maken. Daarna gaan we aan de slag met de snijplotter en maken stickers van de eigen ontwerpen.stickers maken

 • 18 augustus
 • van 13.30 tot 16.30 uur
 • bibliotheek De Letterschuur Zonnebeke
 • meer info en inschrijven via zonnebeke.bibliotheek.be

zon Workshop 'Stempels maken met lasercutter' - onder voorbehoud

Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen langskomen in de bib om deel te nemen aan een workshop 'stempels maken'. We leren eerst een ontwerp maken met het softwareprogramma 'Inkscape', om daarna met de lasercutter aan de slag te gaan en zo onze eigen stempels te maken.stempels maken

 • 20 augustus
 • van 13.30 tot 16.30 uur
 • bibliotheek De Letterschuur Zonnebeke
 • meer info en inschrijven via zonnebeke.bibliotheek.be

zon Zonnebeke Gegidst 'New Zealand Road to Passchendaele' (8,2 km) - afgelast

Deze thematische wandeling staat in het teken van het Nieuw-Zeelandse oorlogsverhaal. De lus laat je kennismaken met het Nieuw-Zeelandse slagveld van 1917. De troepen kregen begin oktober, samen met de Australiërs, de zware taak op zich om de hoogtes van Passendale in te nemen. Een taak die zwaar onderschat zou worden. Ga samen met de gids door de Vlaamse velden en geniet van deze prachtige wandeling.

zon Heerlijk Parkontbijt - afgelast

Je bent van harte welkom in het Kasteeldomein om aan te schuiven aan de ontbijttafel. Kom langs en geniet van de unieke omgeving, goede sfeer, prachtige natuur, zomerse ochtendzon en... alles wat een gezond ontbijt in openlucht te bieden heeft.

 

September

zon PARK '20 - afgelast

Het traditionele openluchtfeest ‘PARK’ is omwille van het huidige coronavirus met een jaartje uitgesteld. Gelukkig zochten en vonden we een alternatief. Kom genieten van een parkconcert op het binnenplein van het museum en de bibliotheek. Een sfeervol vuurspektakel zorgt op het einde van de avond voor een extra snuifje magie. Het concert vindt plaats in een coronaveilige omgeving.

 • Het programma:
  • 20 uur: deuren open
  • 20.30 uur – 21.30 uur: optreden coverband ‘Sitting Duck’
   • 'Sitting Duck' is een swingende, bluesy combo die al jaren met ongelofelijk veel goesting voor muzikaal vuurwerk zorgt met een mix van eigen nummers en eigenzinnige bewerkingen van parels uit 100 jaar popmuziekgeschiedenis: van Robert Johnson tot Destiny’s Child, van Irving Berlin tot Nirvana.
  • 21.30 - 22 uur: vuurspektakel Lucifer’s Party (Compagnie That’s It)
   • Net voor de schemering valt, brengt 'Compagnie That’s It' een waar vuurspektakel, gemengd met verschillende circusdisciplines. 'Lucifer’s party' gaat niet alleen om een toffe belevenis met een doosje lucifers, het gaat om het vinden van de dunne lijn tussen nieuwe bewegingsmogelijkheden en het riskante spel met vuur. Laat je betoveren!

park

 • 5 september
 • vanaf 20 uur
 • binnenplein van het Memorial Museum Passchendaele 1917 en bibliotheek De Letterschuur
 • Vooraf inschrijven is verplicht. Schrijf je in met je eigen bubbel via mijn.zonnebeke.net
  • Een bubbel telt maximum 5 personen.
  • Per bubbel krijg je de avond zelf een tafel toegewezen.
  • De plaatsen zijn beperkt, er worden maximum 150 personen toegelaten.
  • De toegang is gratis, maar de consumpties ter plaatse zijn betalend.

zon Smultoer bij de Boer - afgelast

De dienst voor toerisme en dienst lokale economie organiseren voor de eerste maal een smultoer. Een gezinsvriendelijke fietstocht van ongeveer 24 km in eigen gemeente, waarbij regelmatig gestopt kan worden om te smullen. Lokale landbouwers zetten die dag hun poorten wagenwijd open om jullie te laten proeven van ‘korte keten’ producten. De route kan op eigen tempo en volgens eigen goesting afgereden worden. Een plezante formule voor jong en oud!

 • 6 septembersmultoer
 • starten kan tussen 10.30 en 12.30 uur
 • starten aan landhuis Villa Zonnedaele in het Kasteeldomein
 • 15 euro/volwassene; 10 euro/kind; hiervoor krijg je de fietsroute, een aperitief, soepje, hamburger met een drankje, vers fruit en een ijsje. De kinderen starten met een fruitsapje.
 • inschrijven via mijn.zonnebeke.net
 • meer info via toerismezonnebeke.be

zon Passchendoale Kerremesse - afgelast

Op kermiszaterdag tijdens Passchendoale Kerremesse nodigt de gemeente haar inwoners uit voor de traditionele kermis, aangevuld met gratis activiteiten, optredens en geluidsarm vuurwerk. De Canadalaan wordt omgetoverd tot een speelstraat voor kinderen en rond het marktplein zijn er doorlopend optredens, drink- en eetstands.

 • 19 september
 • vanaf 17 uur
 • Marktplein en Canadalaan Passendale

Meer info volgt binnenkort.

zon Zonnebeke Gegidst 'De Oude Kaasmakerij' - onder voorbehoud

De gids heeft het voorrecht je mee te nemen in een verhaal dat iedereen boeit, namelijk het ontstaan van de Passendalekaas. De gids schetst hoe de familie Donck moest vluchten tijdens WOI en hoe zij in het Noord-Franse de smaak van het kaasmaken te pakken kregen. Een smaak die zij bij hun terugkeer omzetten in een succesvol bedrijf met heel wat producten. Na de gidsbeurt kan je nog genieten van een kaasplankje en een drankje in de brasserie (niet inbegrepen) of een spelletje minigolf. De toegang van het museum (5 euro/persoon) dient ter plaatse te worden betaald.kaasmakerij

zon Cursusreeks handlettering - onder voorbehoud

Tegenwoordig is het weer helemaal in om zelf sierlijke letters te tekenen, onder de moderne naam: handlettering. Even weg van het digitale medium en tot rust komen met eigenhandig gemaakte kaartjes, labels, canvassen... Dit is een creatieve cursusreeks, bestaande uit drie lessen.

 • 17 en 24 september en 1 oktober
 • telkens van 19 tot 21.30 uur
 • bibliotheek De Letterschuur Zonnebeke
 • 60 euro
 • inschrijven via mijn.zonnebeke.net
 • meer info via de dienst vrije tijd

zon Workshop 'Paletten verwerken tot kleine meubels' - onder voorbehoud

Met paletten toveren we meubels of maken we kleine decoraties. Wij zorgen voor het basismateriaal, namelijk vier paletten per deelnemer. De resultaten mag je meenemen naar huis. Zelf moet je nog een hamer, koevoet, nijptang, handschoenen, accuboor/schroefmachine meebrengen.paletten

 • 26 september of 3 oktober
 • van 13 tot 18 uur
 • Domein 'De Kortekeer' te Beselare
 • 25 euro per dag
 • inschrijven per dag via mijn.zonnebeke.net
 • meer info via de dienst vrije tijd

zon Workshop fietsonderhoud - onder voorbehoud

Dit is een eenmalige praktische cursus waarbij elke fietsliefhebber leert om zijn of haar fiets te onderhouden. Een lokale fietsenmaker komt de juiste tips en tricks geven.

provincie

 

 

Ik Zomer West-Vlaams: klik hier voor het volledige aanbod in onze provincie.