Tijs Demyttenaere

Tijs z’n vingers zijn vermoedelijk altijd groen, of zeg maar bruin, door in de aarde te wroeten. Ofwel vind je hem in een pluktuin terug, ofwel helpt hij mensen tot bij de arbeidsmarkt via De Groene Kans, ofwel zit hij verstopt in zijn imkerpak.

De keukenBiet’, een project dat Tijs zelf uit de grond heeft gestampt, letterlijk dan. Met dit project ondersteunt hij korte keten initiatieven, vandaar de slogan ‘Van bodem tot bord’. ‘Korte keten’ houdt in dat je de afstand tussen de productie en het gebruik van bijvoorbeeld groenten en fruit zo kort mogelijk houdt. Zoals men wel eens zegt: “Rechtstreeks van bij de boer!” Dat probeert Tijs ook te doen met het oprichten van pluktuinen. Hij geeft bedrijven, organisaties, openbare besturen… advies en helpt ook in de praktijk met de aanleg van deze tuinen. Iedereen die graag een eigen pluktuin wil aanleggen, maar de stap niet durft te zetten door te weinig kennis, tijdsgebrek of gebrek aan ervaring, helpt hij graag op weg. Zo wil hij het aantal pluktuinen in de regio vergroten. Enige voorwaarde is dat er in de tuinen ecologisch tewerk wordt gegaan. Dit wil zeggen: zonder pesticiden en kunstmatige meststoffen te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor een betere kwaliteit en smaak van de groenten en het fruit, maar is ook positief voor de biodiversiteit. Onder andere bij Le Plat Pays en Wijnresto Merlijn kan je er al eentje vinden.

Professioneel werkt Tijs als directeur van het maatwerkbedrijf De Groene Kans, in Ieper en Diksmuide. Mensen die moeilijk in het normale arbeidscircuit rollen, worden ondersteund en begeleid in het uitvoeren van een betaalde job. De Groene Kans doet aan groenonderhoud voor openbare besturen en ze produceren biologische confituren en siropen. Daarnaast kan je een bezoekje brengen aan hun café, kinderboerderij en biologische pluktuin.

Tenslotte vind je hem in zijn vrije tijd in zijn eigen tuin. Daar is hij bezig met de aanleg van een voedselbos en verzorgt hij als imker verschillende bijenvolken.

zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon