Parkeren en opladen

Plaats je parkeerschijf in blauwe zones goed zichtbaar achter de voorruit. In blauwe zones kan je maximaal drie uren parkeren, tenzij de signalisatie ter plaatse het anders vermeldt. In onze gemeente is de blauwe zone geldig van maandag tot en met zaterdag, telkens van 8 tot 18.30 uur. De blauwe zoneregeling geldt niet op wettelijke feestdagen. Uitzonderingen: EDC-kaart, zorgparkeren (zie onder), parkeerkaart voor persoon met handicap (zie onder), brandweer, politie, hulpdiensten en dienstvoertuigen gemeente.

Woon je in een zone van betalend parkeren of een blauwe zone? Dan kan je een bewonerskaart (gemeentelijke parkeerkaart) aanvragen. Daarmee kan je altijd gratis parkeren op vrije parkeerplaatsen dichtbij je huis.

Meer informatie over de parkeerkaart voor personen met een handicap kan je hier vinden. Via het geoloket van Navigeer en Parkeer kan je de verschillende parkeerplaatsen voor personen met een handicap terugvinden in Groot-Zonnebeke.

Personen met een handicap kunnen ook een eigen parkeerplaats aanvragen in een straal van 100 meter van hun woonplaats. Het reglement van de gemeenteraad van 9 januari 2023 en de infobundel kan je hier terugvinden (publicatiedatum: 11 januari 2023).

Shop & Go is enkel toegelaten in de bebouwde kom langs de invalswegen naar de dorpskernen. Er wordt een parkeerstrook aangebracht voor de handelszaak. Klanten kunnen maximum 30 minuten blijven staan. De handelszaak zelf moet minstens vier dagen per week open zijn. Er wordt slechts één parkeerplaats per handelszaak voorzien. Shop & Go geldt van maandag tot zaterdag tussen 8 en 18.30 uur en op zondagvoormiddag van 8 tot 12.30 uur. De regeling geldt niet op wettelijke feestdagen.

  • Reglement Shop & Go (publicatiedatum: 24 november 2020)

Heel wat zorgverstrekkers zoals verplegers, dokters en kinesisten verliezen kostbare tijd met het zoeken naar parking. Het goede nieuws is dat jij kan helpen. Jij kan je oprit of je parkeerplaats voor je garage laten gebruiken. Wil je hier graag aan meewerken, geef ons je adres en wij bezorgen je een affiche die je op een duidelijke plaats aan je voorgevel hangt. Zo weten zorgverstrekkers dat zij op jouw plaatsje mogen staan. Het aantal minuten is niet beperkt, maar de zorgverlener legt zijn zorgkaart met gegevens achter zijn voorruit. Zo kan je hem of haar opbellen wanneer nodig. Zonder kaart, kan hij/zij niet parkeren op jouw plaats.

  • Reglement zorgparkeren (publicatiedatum: 24 november 2020)

Op mow.vlaanderen.be/laadpalen vind je een overzicht terug van alle (semi-)publieke laadpalen in Vlaanderen, waaronder Zonnebeke.

Als burger, onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf kan je bij het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken een publieke laadpaal aanvragen op het openbaar domein via een digitaal loket (Paal volgt Wagen). Als je zelf geen plaats hebt voor een laadpaal en een bestaand publiek laadstation te veraf is, kan je zo toch een paal op maximaal 250 meter van je deur verkrijgen.

Voorwaarden voor inwoners:

  • Je maakt gebruik van een batterij elektrisch voertuig (in eigendom, via een contract van huurfinanciering, huurkoop of gelijkaardig of als bedrijfswagen). Enkel volledig elektrische auto’s komen in aanmerking. In het loket zelf moet je dan ook bewijs hiervan aanleveren in de vorm van een inschrijvingsformulier, een bestelbon of een leasecontract.
  • Enkel personenauto’s (M1) en lichte vracht (N1) komen in aanmerking.
  • Je beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of bent niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van de brandweer in een ondergrondse parking).
  • Je aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels.
  • Er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250 meter wandelafstand van je huis beschikbaar.

Voorwaarden voor ondernemingen en taxi- en deelwagenbedrijven vind je terug op vlaanderen.be/laadpaal.

Ik vraag een publieke laadpaal aan.

Contact

Mobiliteit & duurzaamheid
Langemarkstraat 8
8980 Zonnebeke

zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon