Canadese soldaten gevonden nabij Passendale

Op donderdag 31 januari 2002 ontdekten bouwvakkers bij het graven van funderingen aan een schuur in de Paardebosstraat in Passendale stoffelijke resten van gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Na het verwittigen van de federale politie en Binnenlandse Zaken gingen de Diggers, slagveldprospectors en West-Vlamingen van het Jaar 2001, de site op zaterdag 3 februari nader onderzoeken. De vindplaats ligt een goede kilometer ten noordwesten van Passendale en een eindje ten noordwesten van Passendale New British Cemetery. De resten van drie soldaten werden gevonden: van twee volledig, van één gedeeltelijk. Bij geen van hen werd een identificatie- of naamplaatje aangetroffen.

Eén soldaat, in het overzicht van de Diggers nummer 140, kon met bijna absolute zekerheid geïdentificeerd worden als een Canadees. De Diggers veronderstellen dan ook dat de twee andere gesneuvelde soldaten (139 en 141) eveneens Canadezen waren, doordat ze naast elkaar begraven waren (afwisselend hoofd/voeten).

Soldaat 140 had drie gouden kronen op zijn tanden. Bij hem werd een hemdinsigne C3 aangetroffen. Wat de vondst merkwaardig maakte, was een klein zakje waarin de man 20 insignes verzameld had, meestal verschillende maar allemaal Canadees. Tot de overige vondsten die door de federale politie meegenomen werden behoren: zeven Britse knopen, enkele afgeschoten patronen, een Nieuw-Zeelandse knoop, een ammoniakampoule, een jodiumampoule, een klein portemonneetje met verschillende munten van diverse nationaliteiten. Een heel intrigerend voorwerp van 3,5 bij 2,5 cm, met letters en tekens, wat nog verder onderzocht moet worden.

Soldaat 141 droeg legerschoenen, in tegenstelling tot 140. Het bleek ook dat hij in een lijkzak begraven was. Geen kentekens, geen knopen, alleen een zakmes Van soldaat 139 werden alleen de schedel en enkele beenderen teruggevonden. De soldaten sneuvelden vermoedelijk tijdens de Slag van Passendale of de Derde Slag om Ieper, wellicht in oktober-november 1917. De recente vondst in Passendale brengt het aantal door de Diggers geborgen soldaten de afgelopen drie jaar, voor het overgrote deel op het industrieterrein van Boezinge, op 141. De stoffelijke resten en alle vondsten werden door de federale politie meegenomen voor verder onderzoek. De Diggers staan momenteel in contact met historici en specialisten in Canada om meer te weten te komen over de omstandigheden waarin de Canadezen nabij Passendale sneuvelden en met de hoop op identificatie van de soldaat met de gouden tanden.

Wie meer wil weten over De Diggers en hun vondsten, kan steeds terecht op hun website diggers.be

zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon