Hoe een V2 op Antwerpen Zonnebeekse heemkunde werd

Op 16 december 1944 in de namiddag viel een V2 op de cinema Rex te Antwerpen. Op dat moment passeerde Maria Weckers er, samen met haar elfjarige tweelingdochtertjes Maria en Esperance. De gevolgen waren verschrikkelijk, er stierven aan de Rex 567 mensen waaronder Maria (de moeder). Dochter Maria bleef als bij wonder ongedeerd en haar zusje Esperance kreeg een ijzeren staaf in de voet. Na die ramp evacueerde de overheid massaal  Antwerpse kinderen en beide zusjes belandden uiteindelijk bij een gastgezin te Handzame.

Na de oorlog maakten ze er kennis met hun Duitse stiefmoeder, een dame die hun vader als arbeider in Duitsland had leren kennen. Te Handzame leerde Maria er ook Marcel Plouvier kennen die een boerderij te Beselare bezat. Ze huwden en vestigden zich te Beselare. 

Marcel overleed er in 1994 en Maria woont er begin 2017 nog altijd als kwieke tachtiger.

Het Schoonselhof

De moeder van Maria werd, net zoals vele andere slachtoffers van de V2, op de Rex begraven op het Schoonselhof. Omdat haar lichaam niet teruggevonden werd, heeft ze geen individueel graf. Het pakkend beeld hiernaast is de meest zichtbare getuigenis en staat op het militaire ereperk van de begraafplaats.

De terreur van de V bommen op Antwerpen

Tussen 13 oktober 1944 en 27 maart 1945 zouden 3709 V1 en V2 bommen in het arrondissement Antwerpen neerkomen, met ruim 2500 doden en 7000 vernielde woningen tot gevolg. De V1’s zag en hoorde men, maar de V2’s zoals die op de Rex waren raketten die geluidloos en uit het niets vanuit de stratosfeer keihard toesloegen.
Na die ramp in de Rex werden alle evenementen zoals theater en bioscoop afgelast en kwam een massale evacuatie van burgers op gang. De Antwerpenaren die in hun stad bleven, leefden vanaf toen zoveel als mogelijk in hun kelders.

Het volledige artikel verscheen in het Zonneheem van 2017 nr. 1.

Beeld op een begraafplaats: Aan de slachtoffers van de moordende V-wapens Antwerpen 1944-1945
© Eddy Lesage – Schoonselhof Antwerpen
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon