Vreselijk ongeval te Zonnebeke tijdens heropbouw kerk

In de nazomer van 1921 wordt de heropbouw van de O.-L.-Vrouwkerk te Zonnebeke gestart door aannemer Raymond Levie uit Brussel en onder de leiding van architect Huib Hoste. Zijn ontwerp is uitgesproken modern. Samen met het kerkschip rijst de toren mee de hoogte in. Tussen vier palen schuift een ophaalbak op en neer in de toren om bouwmaterialen aan te voeren. Die lift wordt bewogen door een zware motor die zich bevindt tussen de kerk en café “Sint-Elooi”.

In april 1924 is het metselwerk voltooid. Dat moest gevierd worden. Enkele Waalse metselaars, specialisten in hoogbouw, genoten op Paaszaterdag 12 april in café “Sint-Hubert” van bakker-herbergier Paul Hoflack van een copieuze feestmaaltijd, overgoten met heel wat wijn. Al ‘zottebollend’ rijpte het idee om de toren te bestijgen en de ‘mei’ er bovenop te planten. Drie mannen en vier dames stapten in de ophaalbak, vergezeld van enkele flessen champagne en machinist Gaston Vermote zette rond 14.00u de lift in beweging. Halverwege de torenhoogte brak eensklaps de kabel van de lift en met vreselijk gekraak en in hoge snelheid plofte het gevaarte naar beneden. Toen de dichte stofwolk opgetrokken was vond men tussen de planken en de balken van de verbrijzelde ophaalbak vier lijken en drie zwaargewonden die naar de nabijgelegen herbergen werden gedragen en later naar het H. Hartziekenhuis te Roeselare werden overgebracht. De rijkswachters en veldwachter Jean Pouders hadden alle moeite van de wereld om de nieuwsgierige menigte in toom te houden in en rond de herbergen. De commentaren waren niet mals voor de fuivers, de architect, de pastoor, de aannemer en de machinist. Het parket kwam ter plaatse. Het ongeval heeft te Zonnebeke een grote verslagenheid te weeg gebracht. Het voltooiingswerk aan de kerktoren werd er door vertraagd en kon pas in mei hernomen worden.

De slachtoffers waren:

  • Matthy Waldon, 52 jaar en wonend te Schaltin (provincie Namen). Hij was op slag dood.
  • Matthy René, 28 jaar, zoon van voorgaande en woonachtig in De Panne. Hij werd vreselijk verminkt naar de kliniek gebracht maar hij overleed enkele uren later.
  • Ligot Maurice, 42 jaar en wonend te Haltinne (provincie Namen) was eveneens op slag dood.
  • Carpentier Sylvie, 50 jaar, echtgenote van bakker-herbergier Paul Hoflack. Zij was moeder van vier zonen. Ze was op slag dood en ze werd begraven op woensdag 16 april om 10.00u.
  • Samyn Marie, 42 jaar, herbergierster, echtgenote van buurman Edmond Lemahieu en moeder van twee kinderen. Ook zij overleefde de klap niet en werd begraven op woensdag 16 april om 09.00u.
  • Noyez Madeleine, 30 jaar en meid bij Paul Hoflack. Zij bleef maandenlang gehospitaliseerd en stierf na twee en een half jaar aan de opgelopen verwondingen.
  • Lehouck Madeleine, 29 jaar en afkomstig van Veurne. Zij was de echtgenote van René Matthy. Zij liep amper een beenbreuk op en werd de enige overlevende.
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon