Echoes of War

Tentoonstelling

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Echoes of War’ toont de rol van het landschap als getuige en drager van oorlogsverhalen. Ga mee door de geschiedenis van het landschap en volg de tocht van een gewone soldaat.
In 2023 en 2024 is LANDSCAPES | Feel Flanders Fields het nieuwe toeristische thema rond WO I. Toerisme Vlaanderen en Westtoer werken hiervoor samen met verschillende partners in de Westhoek. Na de Reflectiepuntenwandeling en expo in 2023 opent het Passchendaele Museum in februari 2024 de nieuwe tentoonstelling ‘Echoes of War’. De rol van het landschap als getuige en drager van oorlogsverhalen staat hierin centraal.
Het museum vertelt het verhaal van de Slag bij Passendale aan de hand van een rits van bronnen; archiefmateriaal, geschreven getuigenissen of mondelinge overleveringen, die van generatie op generatie overgaan. Naast deze geschreven of mondelinge bronnen beschouwen we meer dan ooit het landschap als een laatste getuige van het oorlogsverleden. Hoe sterk de wederopbouw ook getracht heeft de sporen van de oorlog uit te wissen, het voormalige slagveld blijft doordrenkt van ontelbaar veel tragische verhalen. Al deze herdenkingsplaatsen zijn een integraal onderdeel van de identiteit van de landen of volkeren die hier streden.
De tentoonstelling ‘Echoes of War’ belicht de rol van het landschap als drager van de herinnering aan de Slag bij Passendale. De tentoonstelling wordt opgebouwd rond drie landschappelijke categorieën van herinneringsdragers: militaire begraafplaatsen en monumenten, oorlogsrelicten en landschapselementen.
In de tentoonstelling worden bezoekers meegenomen doorheen de geschiedenis van het herinneringslandschap. Aan de hand van digitale persoonsverhalen kan de bezoeker de tocht van een gewone soldaat doorheen het landschap meevolgen.
Op het einde van de expo, in het voormalige keukentje van het kasteel, komt een digitale landschapskiosk, tjokvol lokale wandel- en fietstochten. Op basis van geselecteerde voorkeuren wordt er een route voorgesteld aan de bezoeker. Zin in een korte boswandeling in combinatie met een bezoek aan een begraafplaats? De kiosk stelt je een wandeling rond Buttes New British Cemetery, Polygon Wood voor. Hierbij wil het Passchendaele Museum haar rol als ‘open museum’ opnemen en bezoekers het landschap insturen.

Praktisch

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 17 november. 
Het Passchendaele Museum is dagelijks open van 10.00 tot 17.30 uur. 
De toegang tot de tentoonstelling is inbegrepen in het toegangsticket.

Datums

Van: 01/02/2024 10:00
Tot: 17/11/2024 17:30

Prijs

Basistarief: € 11.50
Student (18+): € 7.00
Kind (7 tot 18): € 6.00
Kind (0 tot 6): Gratis
Inwoner Groot-Zonnebeke: Gratis
MuseumPassMusées: Gratis
museumpassmusées: Gratis

Locatie

Memorial Museum Passchendaele 1917
Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke

UIT in Zonnebeke

Op zoek naar een evenement in Zonnebeke? Raadpleeg dan onze evenementengids.

zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon