Wees niet gek, doe de tekencheck!

Had jij al eens een tekenbeet? Je kunt ze overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. En van een teek kun je ziek worden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

Controleer dezelfde dag nog op teken

Ben je in de natuur geweest? Controleer dezelfde avond nog op een tekenbeet, verwijder een teek rustig en in één beweging en volg de symptomen een maand lang op. Neem zeker een kijkje op tekenbeten.be.

Wist je dat een teek meestal bijt zonder dat je het merkt? Teken houden van (warme) plekken waar je niet altijd meteen aan denkt. Controleer daarom zeker je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel, oksels en tenen.

Verwijder een teek rustig en in één beweging

Als je een teek gevonden hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet plat duwt, want dan kan ze braken. Smeer ook niets op de teek en gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether en olie.

Let de komende maand op symptomen

Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je in die maand andere symptomen de lijken op griep (koorts met spier- en/of gewrichtspijn)? Gan dan naar je huisarts en meld de tekenbeet.

Preventiemaatregelen

Een uitstap in de natuur gepland? Je kunt met een paar preventieve maatregelen je kans op tekenbeten verkleinen:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag kledij die je armen en benen bedekt en gesloten schoenen. Stop je broekspijpen in je kousen.
  • Gebruik een insectenwerend middel met bijvoorbeeld DEET op de onbedekte huid. Raadpleeg je apotheker.

Beten volledig voorkomen is onmogelijk. Deze tips zijn nooit volledig sluitend en bovendien voel je een tekenbeet niet. Controle op tekenbeten blijft noodzakelijk, maar laat daarvoor je natuurpret niet bederven. Wees niet gek en doe steeds de tekencheck!

Noteer de datum en plaats van de tekenbeet en herinner jezelf aan het opvolgen van de symptomen. Je kunt hiervoor de app TekenNet gebruiken.

Meer info? tekenbeten.be

Laatste update: 20 maart 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon