Verkiezingen 13 oktober 2024

Op 13 oktober 2024 stemmen alle Vlaamse gemeenten voor de gemeente- en provincieraad. Voor deze verkiezingen is er geen stemplicht of opkomstplicht. Er is stemrecht.

Heb je vragen? Vind je bepaalde documenten niet terug?

Onze dienst burgerzaken is elke werkdag bereikbaar via 051 48 00 75 of verkiezingen@zonnebeke.be. Ze zijn ook open op zaterdag 12 oktober van 9 tot 11 uur en op zondag 13 oktober van 8 tot 12 uur.

Doe de Stemmerstest

Voor het eerst is er in Vlaanderen géén opkomstplicht voor de lokale verkiezingen: je bent dus vrij om al dan niet te gaan stemmen. Twijfel je nog? Je weet niet of het wel zin heeft, of je genoeg impact hebt? En of die ene stem van jou wel het verschil maakt? Of ben je net wél overtuigd om te gaan stemmen, maar je weet niet op wie?

Deze keer geen traditionele stemtest over de programma’s van lokale partijen en politici, maar een test met focus op jou als stemmer: wat wil jij, geloof jij in de lokale politiek, in welke domeinen kan je in je gemeente een verschil maken en hoe zie je jezelf als stemmer, of misschien als foert-stemmer?

Doe vanaf 20 augustus de Stemmerstest en ontdek welk profiel je bent, op basis daarvan krijg je extra info die jou sterker in je schoenen doet staan: over hoe verkiezingen werken, hoe en waar jij met je stem impact hebt, waar je stemtesten kan doen, zodat jij voor jezelf kan zien of en hoe je je stem uitbrengt. De keuze is aan jou!

""

 

 

 

De Stemmerstest is een initiatief van Bpact en Tree Company met steun van de Vlaamse overheid. Deelname is anoniem, je kan wel vragen de resultaten in je mailbox te krijgen, dan vragen we je mailadres. De Stemmerstest maakt deel uit van een reeks projecten, gesteund door de Vlaamse overheid, met als doel jou als inwoner te informeren en mobiliseren rond de lokale verkiezingen. Meer info vind je ook via www.stemdrempelvrij.be.


Oproepingsbrief

Vanaf 18 jaar ben je stemgerechtigd en ontvang je als Belg tegen eind september je oproepingsbrief (ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen).

Die brief breng je mee naar het stembureau, en bevat de volgende info:

 • Het adres van het stemlokaal waar je moet stemmen.
 • Wat je allemaal moet meebrengen. Neem zeker je identiteitskaart mee!

Nadat je je stem hebt uitgebracht, krijg je de oproepingsbrief afgestempeld terug.

Ben je je brief verloren, heb je nog geen ontvangen tegen eind september? Je kunt een duplicaat aanvragen bij de dienst burgerzaken.

Stemmen als niet-Belg kan alleen wanneer je je voor 1 augustus hebt ingeschreven als kiezer.


Stemmen als niet-Belg

Niet-Belgische inwoners kunnen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, niet voor de provincieraadsverkiezingen.

Je moet je voor 1 augustus 2024 als kiezer inschrijven.

Na je registratie gaat de gemeente na of je voldoet aan de specifieke kiesvoorwaarden.


Stemmen bij volmacht

Wil je graag je stem uitbrengen, maar kun je niet? Geef dan gratis een volmacht aan iemand die in jouw plaats je stem uitbrengt. Je kunt een volmacht geven als je ziek bent, je moet werken, je verhinderd bent door schoolactiviteiten, je een zelfstandig beroep uitoefent, je een schipper, markt- of foorkramer bent of als je op vakantie bent in het buitenland.

Je hebt een volmachtformulier en een bijhorend attest nodig. De volmachtkrijger moet deze documenten op de verkiezingsdag meebrengen naar het stembureau.


Hoe stemmen

 1. Geef je identiteitskaart en je oproepingsbrief af. Weest gerust, je krijgt deze, nadat je gestemd hebt, terug.
 2. In Zonnebeke stem je op papier. Je ontvangt twee stembiljetten: een voor de gemeenteraad en een voor de provincieraad. Neem ze mee in het stemhokje en vouw ze open.
 3. Geldig stemmen per stembiljet:
 • Ofwel geef je 1 lijststem: je kleurt van 1 lijst het bolletje bovenaan in. Per stembiljet mag je op een andere lijst stemmen (bijvoorbeeld lijst A voor de gemeenteraad en lijst B voor de provincieraad).
 • Ofwel geef je 1 of meerdere naamstemmen: je kleurt 1 of meerdere bolletjes in naast de naam van 1 of meerdere kandidaten en/of opvolgers.
 • Als je zowel een lijststem als een naamstem geeft, dan telt enkel de naamstem.
 • Belangrijk: kleur het volledige bolletje in. Zet niet gewoon een kruisje. Zo is er geen twijfel over je stem.
 1. Blanco stemmen: dan laat je alle bolletjes wit. Je moet wel eerst even in het stemhokje gaan. Je mag niet meteen je stembiljetten in de kisten steken, want dan weet iedereen dat je blanco hebt gestemd en je stem moet geheim blijven.
 2. Ongeldig stemmen: je stem is niet geldig als je:
 • bolletjes kleurt bij verschillende lijsten op 1 stembiljet.
 • op het stembiljet schrijft, tekent, krabbelt, een ingekleurd bolletje doorstreept of op een andere manier je keuze verandert.
 • het stembiljet beschadigt.
 1. Klaar met stemmen: vouw je stembiljetten dicht, ga uit het stemhokje en stop elk biljet in de juiste kist: de naam van de verkiezing staat er telkens op. Je krijgt je identiteitskaart en oproepingsbrief terug, met een stempel om te bewijzen dat je gestemd hebt.


Burgerzaken
Langemarkstraat 8
8980 Zonnebeke

Laatste update: 18 juli 2024
zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon