Water

Water wordt alsmaar schaarser, ook in Vlaanderen. Denk maar even terug aan de hete zomers waarin je niet zomaar meer je gazon mag sproeien of je auto wassen. Landbouwers krijgen te maken met lege waterbekkens en de gouverneur verbiedt hen om water uit beken op te pompen, met een magere oogst, inkomstenverlies en hogere voedselprijzen als resultaat.

Behalve het warmere weer, zorgt ook de bebouwing voor waterschaarste. Het dichtbebouwde Vlaanderen is voor een groot deel verhard. De vele huizen, parkings, voetpaden, straten, pleinen, opritten en terrassen verhinderen dat regenwater opnieuw de grond indringt. Bij hevige neerslag zorgt die verharding dan weer dat het water volledig richting de riolen stroomt, wat kan leiden tot overstromingen en wateroverlast. Hoog tijd dus voor een doordacht waterbeleid dat overstromingen tegengaat en een constante bevoorrading garandeert.

Zelf aan de slag?

Regenput installeren

Vang regenwater op met een regenwaterput en gebruik het voor de was, de toiletten, de planten of het poetsen. Je spaart er heel wat stadswater mee uit en je waterfactuur ligt lager. Overtuigd? Dan ontvang je zelfs 500 euro subsidie van de gemeente voor de installatie! Bij de installatie van een infiltratievoorziening ontvang je 250 euro.

Ontharden

Net zoals de gemeente haar openbaar domein onthardt, kun jij thuis ook ontharden. Vervang je verharde tuinpad of oprit door waterdoorlopende materie en verklein zo het risico op wateroverlast bij je thuis. Op zoek naar inspiratie? Surf naar vantegelnaaregel.be.

Bewust omgaan met water

  • Gebruik regenwater waar het kan: voor het toilet, de was- en vaatwasmachine, poetsen, tuinieren en het wassen van je auto.
  • Kies voor een douche in plaats van een bad. Wanneer je een bad neemt, kun je drie keer douchen met dat water. Installeer je een zuinige sproeikop? Dan loopt dat aantal op tot vijf!
  • Laat de kraan niet lopen bij het tanden poetsen, wassen, afwassen… Door een normale kraan stroomt 10 tot 12 liter water per minuut.
  • Draai liever één grote was dan verschillende kleine wasjes.
  • Herstel zo snel mogelijk lekkende spoelbakken van toiletten.
  • Installeer een wc-spoelbak met twee knoppen: een voor minder en een voor meer water.
  • Heb je een nieuwe wasmachine of vaatwasser nodig, kies voor een waterzuinig toestel.

Meer tips? Die vind je op vmm.be.

zonnebeke-grafisch-element-zon
zonnebeke-grafisch-element-beek
zonnebeke-grafisch-element-zon