Langemarkstraat 8
8980 Zonnebeke
T 051 48 01 14
secretariaat@zonnebeke.be
Openingsuren
Op afspraak
Vijf disciplines | Organisatie van de noodplanning | Contactpersoon |
Een (dreigende) noodsituatie is een gebeurtenis die schadelijke gevolgen heeft veroorzaakt of kan veroorzaken: een brand, een overstroming, een ontploffing, een zwaar verkeersongeval, enz.
Het gemeentebestuur, de lokale politie en de hulpverleningsdiensten uit de omgeving werken samen om inwoners en bezoekers zo goed mogelijk te beschermen tegen alle vormen van onheil. Deze samenwerking wordt gedetailleerd beschreven in het Gemeentelijk Algemeen Nood- en Interventieplan (kortweg GANIP).
Het GANIP beschrijft hoe een noodsituatie wordt aangepakt. Het regelt de inzet van de verschillende hulpdiensten (brandweer, politie, medische diensten, enz.) bij een ramp of zwaar ongeval. Het geeft een overzicht van de organisatie en de werkwijze van zowel bestuurlijk (gemeentelijk crisiscentrum) als operationeel (politie, brandweer, civiele bescherming, enz.) optreden op gemeentelijk niveau.
Bij een noodsituatie komen vijf disciplines in actie. Elke discipline staat in voor de uitvoering van een geheel van opdrachten.
Bij de organisatie van de noodplanning wordt gewerkt met verschillende operationele cellen:
Een efficiënte rampenbestrijding vergt een nauwe en vlotte samenwerking tussen de betrokken disciplines (hulpdiensten). Deze samenwerking kan enkel tot stand komen als de voorbereiding op een rampenbestrijding multidisciplinair wordt aangepakt. Dit gebeurt in de veiligheidscel. De veiligheidscel bestaat uit de burgemeester, de ambtenaar noodplanning en vertegenwoordigers van de verschillende disciplines en kan eventueel uitgebreid worden met andere specialisten.
De belangrijkste taken van de veiligheidscel zijn:
Het GCC staat de administratieve overheid bij in het bepalen van de methodes en de middelen nodig voor de evaluatie en het beheer van de noodsituatie.
Samenstelling:
De commandopost verzorgt de operationele coördinatie op de plaats van de noodsituatie met de brandweerofficier als verantwoordelijke. De post neemt de coördinatie van de multidisciplinaire hulpverlening op zich. Ze draagt de verantwoordelijkheid van de beleidscoördinatie in afwachting van de installatie van een coördinatiecomité.
Ambtenaar noodplanning | Niels Vermeersch | T 051 68 03 81 niels.vermeersch@zonnebeke.be |